Мнозина се опитват да купуват големи количества от различни продукти, за да имат за резерв. И смятат, че ще ги съхранят най-добре и за по-дълго в хладилника. Но дали е така? Ето за кои не е препоръчително да се държат на студено.
* Шоколад - от ниската температура по повърхността му се получава конденз. Ако е добре опакован, съществува дори опасност от поява на мухъл.
* Хляб - в хладилника той изсъхва бързо и става става твърд като камък.
* Зехтин - влошават се вкусовите качества, на дъното се появява бяла утайка и става по-горчив. По-добре съхранявайте на тъмно на стайна температура. Същото се отнася за салата със зехтин, която не е доизядена. Не я слагайте в хладилника!
* Лук и чесън. Един от основните минуси е неприятната миризма, която се просмуква в хладилника. От ниската температура лукът губи структурата си, омеква и може да се появи плесен. Ако навреме не го извадите, ще се развалят и други продукти, а спори на плесента ще има за дълго време. На студено чесънът прораства, също започва да омеква и губи полезните си качества.
* Мед - той е натурален продукт и може на практика вечно да стои в херметически затворен буркан на стайна температура. От студа медът губи вкусовите и полезните си качества, втвърдява се и бързо се захаросва.
* Домати - дръжте ги извън хладилника, но не и изложени на пряка слънчева светлина. В хладилника те бързо изсъхват, губят вкуса и аромата си, кожата се променя, покрива се с тъмни петна. Същото се отнася и за патладжаните.
* Киви, кайсии, праскови, сливи, манго, авокадо, банан, ананас, ябълки, круши - само отвън! В хладилника губят повечето си хранителни качества. От хлада например бананите потъмняват и започват да гният.
* Картофи - в хладилника нишестето бързо се превръща в глюкоза, която не е особено полезна за здравето ни. Тъмното и прохладно място помага за запазване на качествата. Не ги дръжте обаче в хартия или в найлонови торбички. Вместо това изберете картонени кутии.
* Тиква, пъпеш, диня - липсата на свеж въздух и наличието на студ превръща сладката вътрешност на тези плодове в мека каша, в която лесно се появява мухъл. Нарязаният пъпеш разваля и друга храна, защото отделя вреден етилов газ. А динята губи съдържанието си на бета-каротин, който е много полезен за човека.