10 европейски държави ще участват във фестивала „Черноморски звуци” в Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6879069 www.24chasa.bg
СНИМКА: chernomorskizvutsi.com

21 хорови състава от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна и Русия, ще участват в 8-ото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Той ще се проведе от 6 до 10 юни в Балчик.

Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България - композитора Александър Танев, и конкретно - честването на 90 години от неговото рождение. Във връзка с честването ще има изложба – „Александър Танев - дух и слово“, хорови работилници, в които ще се изпълняват творби от Александър Танев, представяне на сборник с негови непубликувани песни, концерт само с произведения от Александър Танев и прожекция на филм за композитора.

Ще има пет хорови работилници, ръководени от проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева. За първи път в рамките на фестивала ще има концерт в Добрич и работилница за български народни танци.

Фестивалът е организиран от община Балчик и сдружение „Музикален свят-Балчик“, под патронажа на Министерство на културата и кмета на Балчик Николай Ангелов., Всички концерти се излъчват онлайн, в реално време, в сайта фестивала: chernomorskizvutsi.com.