Владимир Москов: Нов язовир ще реши проблема с недостига на вода в района на Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6881657 www.24chasa.bg

Над 2 млн. лв. са осигурени по “Региони в растеж” за обновяване на образователната инфраструктура, казва кметът на града

- Г-н Москов, общината активно се възползва от европейско финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”. Кои са най-значимите проекти, по които в момента се работи?

- Предстои ни много сериозна работа по няколко проекта от одобрената инвестиционна програма по ОП “Региони в растеж”. Тя е за 19 070 867 лв. От тях 18 995 867 лв. са безвъзмездна финансова помощ и 75 000 лв. - собствено участие.

Първият проект е за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в западната част на града - 30 улици с дължина 6,5 км, смяна на водопровод и цялостно обновление, нова настилка, тротоари, осветление, маркировка. Той е на стойност 5,7 млн. лв. По-голямата част от работата по този проект вече е свършена.

Това ще даде възможност за по-добра среда за живот на хората в този квартал. Това е трети голям проект и смятам, че

с още два такива

градът като цяло ще

придобие друг облик

Имаме и две села - Мусомище и Брезница, в които разчитаме на Програмата за развитие на селските райони.

По нея кандидатстваме по мярката, която е свързана с изграждане на общински пътища и основна рехабилитация. Единият е пътят през Такето, който е възлов път и който ще освободи града от големия трафик в икономическата зона и бизнес зоната. Ще освободи редица улици, които в момента се задръстват в определени периоди от деня, ще се намали и замърсяването на града. Другият е главният път Баничан - Брезница - Корница, който е възлов от общинските пътища и свързва 3 от най- големите села в общината. За него е предвидена цялостна рехабилитация. Работим и по програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и първите санирани блокове са вече факт.

- Капиталовата програма, заложена в бюджета, също е доста амбициозна - 850 хил. лв. от собствени приходи. Кои са обектите по капиталното строителство?

- Част от тези пари в размер на

40 000 лв. са

предвидени за

изграждане на

укрепителни стени

в селата Корница, Борово и Лъжница. Освен това сме заложили 60 хил. лв., с които да благоустроим района пред сградите на медицинския център - Гоце Делчев и МБАЛ “Ив. Скендеров”. Предвиждаме там да бъде изграден паркинг за удобство на хората, които посещават болницата и медицинския център.

В капиталовата програма сме заложили и доста средства за благоустрояване на улична мрежа в Мосомище и Брезница, както и за рехабилитация на улична мрежа на територията на общината - в града и в селата Брезница, Мосомище, Борово, Корница, Лъжница, Господинци и Попови ливади.

Подготвяме проекти за обновяване на дома на културата, както и за реконструкция на съществуваща сграда в бившата казарма за настаняване на крайно нуждаещи се в социални жилища.

Над 2 млн. лв. са осигурени пак по “Региони в растеж” за обновяване на образователната инфраструктура.

- Общината е осигурила ново оборудване за социалния патронаж. Колко хора ползват услугите?

- Оборудването е за 29 358 лв. и е осигурено чрез проект за модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж. Средствата са от фонд “Социална закрила”. С тях са закупени енергоспестяващи уреди за кухненския блок.

Домашният социален патронаж в община Гоце Делчев обслужва близо 400 души - 200 от тях са възрастни хора, които получават ежедневно храна в домашни условия, други 100 ползват услуга “Обществена трапезария” с възможност да избират храна по две менюта дневно, а освен това 80 деца и възрастни в дневен център за деца с ментални увреждания и дневен център за възрастни хора с увреждания също получават ежедневно храна, приготвена от персонала на патронажа.

- Лятото е сезонът, който за много селища е труден заради недостиг на вода. Община Гоце Делчев има ли проблеми с водоснабдяването и какво е решението?

- По информация, която имаме от ВиК, в последните няколко години пада отокът от основния водоизточник - река Туфча, с който се водоснабдява по-голямата част от общината и района.

Това налага отново да се постави въпросът за изграждане на язовир над Брезница, което е една отдавнашна идея. Сами разбирате, че това е много сериозна инвестиция, но ако бъде реализирана, ще се реши проблемът с водоснабдяването както в Гоце Делчев, така и ще могат да се подават и допълнителни количества за района на Банско и Разлог.

Идеята е отдавна, но до момента не е намерен начин тя да бъде реализирана, защото е свързана със сериозно финансиране. До този период европейско финансиране не е имало, затова и не сме се възползвали. Възможностите са да се потърси финансиране от държавата, като по предварителни изчисления съоръжението ще струва около 30-35 милиона лева.

Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев:

Нов язовир ще реши

проблема с водата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

С охрана се движи изгората на футболиста Кирил Десподов, видя "България Днес". Здрав мъжага неотлъчно следваше чаровната блондинка Веселина Бориславова, докато се разхожда из столицата. Красавицата бе облечена спортно по тийнейджърски с шапка, обърната с козирката назад, тъмни очила и клин в камуфлажен стил.