Владимир Москов: Нов язовир ще реши проблема с недостига на вода в района на Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6881657 www.24chasa.bg

Над 2 млн. лв. са осигурени по “Региони в растеж” за обновяване на образователната инфраструктура, казва кметът на града

- Г-н Москов, общината активно се възползва от европейско финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”. Кои са най-значимите проекти, по които в момента се работи?

- Предстои ни много сериозна работа по няколко проекта от одобрената инвестиционна програма по ОП “Региони в растеж”. Тя е за 19 070 867 лв. От тях 18 995 867 лв. са безвъзмездна финансова помощ и 75 000 лв. - собствено участие.

Първият проект е за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в западната част на града - 30 улици с дължина 6,5 км, смяна на водопровод и цялостно обновление, нова настилка, тротоари, осветление, маркировка. Той е на стойност 5,7 млн. лв. По-голямата част от работата по този проект вече е свършена.

Това ще даде възможност за по-добра среда за живот на хората в този квартал. Това е трети голям проект и смятам, че

с още два такива

градът като цяло ще

придобие друг облик

Имаме и две села - Мусомище и Брезница, в които разчитаме на Програмата за развитие на селските райони.

По нея кандидатстваме по мярката, която е свързана с изграждане на общински пътища и основна рехабилитация. Единият е пътят през Такето, който е възлов път и който ще освободи града от големия трафик в икономическата зона и бизнес зоната. Ще освободи редица улици, които в момента се задръстват в определени периоди от деня, ще се намали и замърсяването на града. Другият е главният път Баничан - Брезница - Корница, който е възлов от общинските пътища и свързва 3 от най- големите села в общината. За него е предвидена цялостна рехабилитация. Работим и по програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и първите санирани блокове са вече факт.

- Капиталовата програма, заложена в бюджета, също е доста амбициозна - 850 хил. лв. от собствени приходи. Кои са обектите по капиталното строителство?

- Част от тези пари в размер на

40 000 лв. са

предвидени за

изграждане на

укрепителни стени

в селата Корница, Борово и Лъжница. Освен това сме заложили 60 хил. лв., с които да благоустроим района пред сградите на медицинския център - Гоце Делчев и МБАЛ “Ив. Скендеров”. Предвиждаме там да бъде изграден паркинг за удобство на хората, които посещават болницата и медицинския център.

В капиталовата програма сме заложили и доста средства за благоустрояване на улична мрежа в Мосомище и Брезница, както и за рехабилитация на улична мрежа на територията на общината - в града и в селата Брезница, Мосомище, Борово, Корница, Лъжница, Господинци и Попови ливади.

Подготвяме проекти за обновяване на дома на културата, както и за реконструкция на съществуваща сграда в бившата казарма за настаняване на крайно нуждаещи се в социални жилища.

Над 2 млн. лв. са осигурени пак по “Региони в растеж” за обновяване на образователната инфраструктура.

- Общината е осигурила ново оборудване за социалния патронаж. Колко хора ползват услугите?

- Оборудването е за 29 358 лв. и е осигурено чрез проект за модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж. Средствата са от фонд “Социална закрила”. С тях са закупени енергоспестяващи уреди за кухненския блок.

Домашният социален патронаж в община Гоце Делчев обслужва близо 400 души - 200 от тях са възрастни хора, които получават ежедневно храна в домашни условия, други 100 ползват услуга “Обществена трапезария” с възможност да избират храна по две менюта дневно, а освен това 80 деца и възрастни в дневен център за деца с ментални увреждания и дневен център за възрастни хора с увреждания също получават ежедневно храна, приготвена от персонала на патронажа.

- Лятото е сезонът, който за много селища е труден заради недостиг на вода. Община Гоце Делчев има ли проблеми с водоснабдяването и какво е решението?

- По информация, която имаме от ВиК, в последните няколко години пада отокът от основния водоизточник - река Туфча, с който се водоснабдява по-голямата част от общината и района.

Това налага отново да се постави въпросът за изграждане на язовир над Брезница, което е една отдавнашна идея. Сами разбирате, че това е много сериозна инвестиция, но ако бъде реализирана, ще се реши проблемът с водоснабдяването както в Гоце Делчев, така и ще могат да се подават и допълнителни количества за района на Банско и Разлог.

Идеята е отдавна, но до момента не е намерен начин тя да бъде реализирана, защото е свързана със сериозно финансиране. До този период европейско финансиране не е имало, затова и не сме се възползвали. Възможностите са да се потърси финансиране от държавата, като по предварителни изчисления съоръжението ще струва около 30-35 милиона лева.

Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев:

Нов язовир ще реши

проблема с водата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и