Красимир Герчев: В Разлог инвестирахме 60 млн. лева по европрограми - без тях нямаше да се справим

https://www.24chasa.bg/region/article/6881665 www.24chasa.bg

Общината е една от малкото у нас с положителен прираст

Мащабни проекти правят града център за туризъм и инвестиции, казва кметът

- Г-н Герчев, в последните дни дадохте старт на доста обекти в Разлог. Превръща ли се общината в строителна площадка?

- Да, в общината не е спряло строителството, а съвсем наскоро започна изпълнението на няколко проекта по Оперативна програма “Региони в растеж” за мерки за енергийна ефективност.

Сградите са разделени в няколко групи: 14 са многофамилните жилищни сгради, друга група са публичните, от които 3 училища - СУ “Братя Каназиреви”, гимназията за механизация в селското стопандство и ОУ “Никола Парапунов”, а останалите са читалището и две административни сгради. В тях се помещават Домашен социален патронаж, Дневен център за стари хора, Общинска служба по земеделие, Обреден дом, “Социално подпомагане” и др. Ще се направи топлинно изолиране, подмяна на прозорци и врати с PVC профил, възстановяване на покрив, изцяло ще бъде подменена ВиК инсталацията. Ще осигурим и достъпна среда за хора с увреждания.

Общата сума, спечелена по “Региони в растеж” за тези сгради, е 8 млн. лв. Сроковете за изпълнение са до април 2019 г., но

очаквам да приключим

доста по-рано

- По какви други инфраструктурни проекти работите?

- Подписахме договор с фонд “Земеделие” за реновиране на пътища. Миналата година сменихме водопровода на ул. “Изворите”. Сега ще бъде реновирана, както и ул. “Рила”, изходът за Бачево и най-голямата улица в Елешница. Очакваме договор и за няколко улици в Разлог, където сме подменили водопровода и започваме цялостно асфалтиране и подмяна на тротоарните настилки. Това са ул. “Черна река”, “Опълченска”, “Христо Ботев” - важни улици с две кръгови кръстовища. С това Разлог ще придобие още по-красив и съвременен вид. Предстои смяна на ВиК и асфалтиране на ул. “Шейново” и част от ул. “Братя Кулини” и “Гоце Делчев”. Ще създадем неудобство на съгражданите ни, но трябва да подменим старата, амортизирана водопроводна система.

- Община Разлог разчита основно на европейски средства за сериозни ремонти.

- Категорично без европейско финансиране не бихме се справили и това е една от големите ползи от членството ни в ЕС. За 10 г. общината е усвоила над 60 млн. лв. по европейски проекти в различни сфери. За малка община това е изключително голяма сума, свеж ресурс. Нямаше как да направим толкова много само със собствени приходи от местни данъци и такси.

Благодарение на този ресурс се движим напред. Така се изравняват и стандартите, създава се по-добра среда за живот. Община Разлог е една от малкото за миналата година, която е с положителен прираст. Това показва, че работим в правилна насока.

- Имате ли проблем със събираемостта на данъците?

- Практика е да има ниски данъци. Да, но ако те са много ниски, ще имаме и ниски очаквания, защото общинският бюджет се формира от тях.

В Националното сдружение на общините се обсъжда предложение част от ДОД или ДДС, примерно 1-2%, да се връща в общините. И аз стоя зад едно такова решение, защото общините ще генерират собствени ресурси, ще привличат добри кадри, а те биха работили, ако има добри приходи.

От друга страна, планинските общини са в по-неблагоприятна среда. При нас зимата почва в края на октомври и приключва през април.

Средствата за зимно

почистване са много

по-големи в една

планинска община

- Какво е състоянието на уличната мрежа и общинските пътища до селата?

- В община Разлог над 80% от общинските пътища са нови, остават малки участъци, които ще ремонтираме с наши средства. По европрограми направихме нов път Разлог - Годлево, Баня - Долно Драглище - Горно Драглище, реновиран е пътят за Елешница. Предстои мащабен ремонт на пътя за Бачево за 3,2 млн. лв.

- Вече се предоставят за управление на общините находища на минерална вода. Вашата община има ли такъв интерес?

- Това беше един от добрите примери за децентрализация, който даде добър резултат за община Разлог и с. Баня. Когато поехме стопанисването на минералните води, имаше издадени 2-3 разрешителни за ползване. Сега са близо 50, има и други в процедура. Това показва, че нашата администрация и общинският съвет сме си свършили работата. Неслучайно през 2017-а най-голямата инвестиция бе хотел в с. Баня, който даде работа на 100 души и генерира добър продукт. В момента се изгражда още един комплекс. Сигурен съм, че с. Баня ще стане изключително добро място за отдих и туризъм, още повече че е на 5 км от ски пистите и от голф игрището.

Бурното развитие на Баня като спа център ни задължава да предприемем инвестиции в инфраструктурата, предстои да ремонтираме улици, въпреки че и досега сме инвестирали много средства.

Предстои изграждане на 410-кубиков резервоар за минерална вода. Той ще има възможност за задържане на минерална вода и така ще се гарантират дебитите, които са заявени и се плащат. Има още свободни дебити за ползване на минерална вода, но ще се прецизират разрешителните.

- Как община Разлог помага на инвеститорите?

- Основните нормативни документи на общината дават спокойствие на инвеститори и граждани. За един инвеститор е важно да знае какъв е общият устройствен план, къде какво може да се строи, ако реши да го направи, общината да е предвидима, да бъде обслужен бързо и компетентно от администрацията за издаване на необходимите документи.

За 2017 г. общинската администрация е обработила 38 хил. преписки, което говори за бързо обслужване. Планираме

да изградим

панорамен път в

курортната местност

Бетоловото, където

е най-голямото голф

игрище на Балканите

с хотели и къщи за гости. Той ще даде по-голям потенциал за развитие на курорта.

Разлог има и голям потенциал за развитие на икономиката. Имаме немалка площ в 3 индустриални зони, които могат да бъдат изпълнени със съдържание. Инфраструктурата им е относително добра. Сега решаваме въпроса с пътя до източната зона, който минава през имот на държавна компания. Предстои да изчистим проблема, за да се уреди достъпът до тази зона.

Доста фирми развиват преработвателен бизнес, а отскоро имаме и

инвеститор, който

откри фирма за

производство на

електронни части

за коли със 100 работници.

- Каква спортна инфраструктура предстои да се изгражда?

- Общинският съвет отдаде на концесия място за реализиране на голям спортен комплекс от 103 дка, който ще е най-големият в Благоевградска област.

Довършва се работното проектиране на обекта, който ще е между дестинациите Реденка, Бетоловото и Катарино. Там няма урбанистичен натиск и претоварване с много сгради. Предвижда се в спортния комплекс да има футболни терени, зала, тенис и баскетболни игрища. Стои въпросът за реконструкцията на спортните салони в с. Баня и Бачево. Мислим и за строеж на нова спортна зала в града, защото сегашната е строена в края на 50-те години.

- Доста общински болници в страната са в тежко финансово състояние. При вас как е?

- Нашата общинска болница няма как да избяга от общите процеси, но като цяло тя стои стабилно. И лекарите, и ние положихме много усилия за материалната база. Всяка година община Разлог отделя средства от бюджета си за лечебното заведение. Реализирахме два проекта за 5,5 млн. лв. за саниране, ремонти, нова апаратура.

- В навечерието на 24 май какво прави общината за образователната инфраструктура?

- Вложили сме много средства в учебните заведения и детски градини, за да са спокойни родителите. Всички са “опаковани”, газифицирани. В селата обаче все още са на отопление с твърдо гориво, но имаме планове и това да се промени - предстои в училищата в Елешница и Драглище да направим отоплителна инсталация. В село Баня и в Бачево имаме работни проекти за изграждането на нови училищни салони.

За 24 май искам да поздравя всички учители и ученици, читалищни и културни деятели за това, че неизменно пренасят огъня на свещеното българско слово и духовност от поколение на поколение.

Разлог е град пазител на традициите, но и община, която гледа в бъдещето, развива се бързо, модернизира се и привлича младите. А когато младите искат да живеят в родната община, да инвестират в нея, да създават дом и семейство, това е добър знак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,