Тютюнпроизводители от Силистренско 8 месеца чакат 1 милиона лева за продаден миналата година тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899915 www.24chasa.bg
Снимки: Авторката

60 семейства - тютюнопроизводители от Ситово, Главиница, Тутракан и Дулово имат да получават близо милион лева. От 8 месеца чакат парите си от Булгартабак - Плевен за тютюн, който са продали миналата година през ноември.

От 10 до 50 хиляди лева има да получава всяко едно от семействата. Днес се притесняват, че не могат да погасяват кредите си, да плащат осигуровките си, да се грижат за болните си родители. Нямат и оборотни средства за новата стопанска година. Нямат пари, за да купят торове и препарати, с които да подготвят тютюна. Растенията вече боледуват нападнати от некроза и див огън. Реална е опасността да няма тютюн тази година.

Днес стопаните се събраха в с. Искра, за да подпишат декларация, с която дават срок от една седмица на фирмата да изплати задълженията си към тях. В противен случай са готови на ефективни протестни действия. Обещано им е било до 24 май да си получат парите, но нямат преведен нито лев по банковите си сметки.

През годините са се опитвали да намерят алтернативно на тютюна производство, но безуспешно. Тонове чубрица залежават в гаражите им. Ниска е била изкупната цена през миналата година. Едва 80 стотинки – при 3,80 лв. за тон в предходната. Ниски са цените и на слънчогледа и тиквите. Затова решението за тях е или отново тютюн или чужбина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роумингът в Европейския съюз отново поевтинява! Евродепутатите гласуваха вчера нови правила за телекомуникациите с цел ограничаване на цените на разговорите в общността. Този път финансовото облекчение засяга обажданията от собствената страна към друга държава от ЕС. В момента подобно позвъняване не се приема за роуминг,

Евелин Банев-Брендо е продал бутиковия си хотел "Ле Фльор", показа проверка на "България Днес". Срещу 4 559 691 лв., платени в брой, фирма на столични счетоводители се сдобива със седеметажната сграда на столичния бул. "Витоша", известна като перла в короната на Брендо. Впечатляващата сума постъпва по сметките на офшорка,

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.