Кметът на Кърджали: Футболният клуб “Арда” се възражда, това не е приказка, а реалност

https://www.24chasa.bg/sport/article/6904653 www.24chasa.bg
Отборът на “Арда” със своя треньор Елин Топузаков

Преди две седмици бе открит изцяло обновеният стадион “Дружба”

През пролетта на 1988 г. футболният отбор на Кърджали “Арда” играе с “Дунав” (Русе) на собствен терен. Мачът е решаващ, защото това е първият и единствен дотогава шанс родопският тим да влезе в “А” републиканска футболна група.

Еуфорията в Кърджали е огромна. Стадионът е претъпкан от зрители. Сред тях е и сегашният кмет Хасан Азис, който по това време е ученик. Отличникът не се замисля нито за миг. Бяга от час, за да гледа мача. Още

помни емоциите

от този ден и

факта, че е бил

с хората, които

са си тръгнали

от стадиона с

наведена глава

Но сега е сигурен, че през 2019 г. футболистите на “Арда” ще играят в първа професионална футболна лига.

Тази увереност на кмета идва и от обновения стадион “Дружба”. Той е построен през 1961-а - 57 г. по-късно “доживя” първия си основен ремонт, но затова пък качествен.

Изцяло са обновени дренажната система, обслужващата сграда и медийната кабина, подменени са зелената настилка, външният и вътрешният водопровод, канализационната и поливната система. Ремонтирани са трибуните.

Първоначално са монтирани 5250 седалки, като капацитетът е 15 000 места. Монтиран е допълнителен резервоар за вода с обем 50 000 литра, осигуряващ допълнителни количества за поливната система. Тя е изградена наново изцяло под земята и е автоматизирана. Извършена е реконструкция и конструктивно укрепване на главния вход.

Изпълнена е нова тартанова настилка на лекоатлетическата писта с обща площ 4215 кв. метра.

Това е първият етап от ремонта на стадиона, като всички строително-монтажни работи са на стойност 1 785 311 лв. с ДДС.

На 26 май с официална церемония обновеният стадион беше открит. Лентата прерязаха кметът на града Хасан Азис, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и областният управител Никола Чанев.

В деня на откриването на стадиона бяха наградени ветераните от отбора, играли в срещата с “Дунав” преди 30 г., когато на “Арда” не ѝ достига един гол, за да влезе в “А” група. В същия ден се игра и футболният мач с “Борислав” (Първомай). След него се състоя награждаването на футболистите от “Арда”. Те спечелиха Купата на аматьорската футболна лига и от следващия сезон ще играят във Втора лига.

Според кмета на Кърджали Хасан Азис футболният клуб “Арда” се възражда като птицата феникс.

“Не е вълшебна приказка, а реалност. Това възкресяване на старата слава на клуба хората очакваха от 30 години. Тяхната радост, тяхната надежда и голямо желание за успех се предадоха на отбора и той успя”, убеден е кметът.

Клуб “Арда” ще реализира мечтите и очакванията на хората от Кърджали. Това, което е трябвало да направи кърджалийският отбор през 1988-а, предстои да се случи през 2019-а, твърдят феновете.

Ще влезем

в Първа

професионална

футболна лига,

казва с оптимизъм Хасан Азис. Той призна, че е получил уверенията на министър Кралев, че ако догодина “Арда” влезе в Първа лига, министерството ще осигури средства за осветление и още две помощни игрища.

Сега предстои изпълнение на втория етап на ремонта. Той включва монтаж на допълнително осветление, информационна табела, тренировъчни игрища, паркинг за зрителите.

Амбициите на община Кърджали и на кмета не спират дотук. Хасан Азис обясни, че ще започне изграждането на цялостен комплекс около стадиона. Началото се поставя с проектиране на две помощни по-малки игрища около “Дружба”. Предвижда се те да имат добра настилка, нощно осветление, да се изгради балон, който ще позволи игрищата да могат да се използват и през зимата. 

Предимството на стадион “Дружба” е, че се намира до парка “Простор”, чиито алеи редовно се използват от спортистите. Така оформеният комплекс ще може да се използва за подготовка и тренировка на играчи не само от България, но и от чужбина.

Кметът Хасан Азис заяви, че професионални отбори от Турция и Гърция вече са изявили желание да тренират в Кърджали, ако има база с добри условия. Привличат ги надморската височина и климатът през есенно-зимния сезон. Според кмета, ако в Кърджали има професионална спортна база, градът със своите дадености като полупланински климат, големи водни площи и зелени пространства

може да

привлича

футболни

отбори, които

да извършват

подготовката

си тук

“Имаме чудесни условия за осъществяване на този проект”, твърди кметът Хасан Азис.

Освен двете помощни игрища, които ще бъдат изградени, в Кърджали има още стадион в парк “Арпезос”, стадион “Горубсо”, както и още един стадион в кв. “Веселчане”. Затова кметът очаква, че успехите на футболния клуб “Арда” ще привлекат вниманието не само на феновете, но и на инвеститорите. А общината се оказва отворена за публично-частно партньорство в тази област.

“Спортът е индустрия. Той не е само и единствено социална дейност, ако успеем да прекрачим границата на това спортът да бъде дотиран или финансиран, субсидиран само от общината, означава, че все още не сме на нивото на професионалната лига, където вече влязохме, а сме в зоната на самодейността”, казва кметът Хасан Азис.

Неговото виждане е, че футболът в Кърджали трябва да се превърне в притегателен център за високи спортни постижения, плюс инвестиции и туризъм.

“Тези три ефекта могат да бъдат постигнати чудесно чрез туризма”, допълни Хасан Азис. Той е убеден, че “Арда” може да се превърне в ракетоносителя, който да донесе развитие на района.

“Кърджали към настоящия момент има даденост, която трябва да се доразвие като инфраструктура, за да се провежда тук подготовка на футболни отбори - един основен стадион с още най-малко 4-5 стадиона, които при минимални наши инвестиции могат да покрият стандартите за спортно-техническа подготовка на отбори както от нашето първенство, така и от съседни държави. На нас ще ни трябва единствено леглова база”, каза Хасан Азис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,