Международен форум във Велико Търново представя неизвестни факти за спасяването на българските евреи

https://www.24chasa.bg/region/article/6911475 www.24chasa.bg
Конференцията ще се проведе в център "Конфуций" СНИМКА: Архив

Международна научна конференция на тема "Спасяването на българските евреи - събития и личности" се открива в четвъртък във Великотърновския университет. Академичното събитие е по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943г. и е организирано от Историческия факултет на ВТУ, Българо-еврейския научен институт и Клуб на приятелите българи и евреи. Провежда се под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов.

Част от програмата на конференцията е и документалната изложба "Страната на спасените евреи", която ще бъде открита в Център "Конфуции" на Великотърновсия университет. Експозицията съдържа неизвестни и непредставяни досега факти от българското участие във Втората световна война и спасяването на българските евреи. В нея са включени доклади, писма, телеграми и дневници на висшия германски държавен апарат, на агентите на Гестапо в няколко държави, както на германските дипломати в София, Букурещ и Анкара. Документите доказват особената роля на цар Борис и правителството в спасяването както на българските евреи, така и на няколко хиляди евреи от Словакия, Румъния и Унгария, които с български транзитни визи и с кораби, пътуващи под български флаг са намерили спасение в Палестина. Изложбата е дело на Израелско-български институт и Филмова студия "Време" и се реализира с подкрепата на Фонд "Култура" на Министерството на културата по повод Председателството на Съвета на Европа 2018 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.