Днес унищожават 32 000 заразени птици в птицекомбината в Дончево

https://www.24chasa.bg/region/article/6912555 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Унищожават и яйцата в търговската мрежа от последните две седмици

В най-големия в сраната птицекомбинат за производство на яйца и птици „Зора-Дончево” - село Дончево, който от 13 юни е под карантина за наличие на инфлуенца тип А по птиците, днес започва хуманно умъртвяване на заразените в две от помещенията, като във всяко едно от тях има по около 16 000 броя птици. Същевременно яйцата, продавани през последните две седмици, ще бъзат стопирани и унищожени в търговската мрежа – стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич.

Животновъдният обект се намира в 10-километровата карантинна зона, определена по повод констатирано огнище зна инфлуенца тип А за втори път във ферма в село Стефаново, отбеляза д-р Борислав Каменов от Регионалната дирекция на Агенцията по безопасност на храните. Птицефермата в село Дончево е разделена на различни сектори. В неделната вечер ветеринарният лекар забелязал повишена смъртност в един секторите. В понеделник отново и мало по-голям брой умрели птици от обичайното. Той подал своевременно сигнал и са взети проби.. Резултатите от тях са потвърдили наличието на инфлуенца от вида Н5, като се чакат резултати за втората част на вируса, добави още д-р Каменов. Повишената смъртност е констатирана в производствените халета, където има общо около 320 000 птици. В целия животновъден обект птиците са общо 551 300 броя.

Паралелно с това се следи за състоянието на кокошките в останалите помещения. Наложена е възбрана и за произведените яйца. Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредели яйца от фермата през последните две седмици. Д-р Анелия Андонова, директор на Агенцията за безопасност на храните-Добрич, уточни, че тези яйца са възбранени за продажба и ще бъдат унищожавани в търговските обекти на място. Самите птици във фермата ще бъдат ликвидирани в инсенератор на място, който се очаква в рамките на днешния ден да бъде доставен.

В рамките на заседанието бе взето решение да се проведе идната седмица заседание на Областна епизоотична комисия, на която да се набележат по-строги превантивни мерки и да се завиши биологичният контрол в цялата област, за да се подсигури максимално неразпространение на заразата.

Областният управител Красимир Кирилов, който е председател на Областната епизоотична комисия, и д-р А. Андонова като секретар на комисията апелират към всички кметове на общини и населени места да насочат повече внимание към повишаване на биосигурността, както в животновъдните обекти, така и в стопанските дворове.

От 13.30 часа е свикано заседание на Общинската епизоотична комисия в община Добричка, където е констатирано огнището на заразата.

Дд-р Каменов алармира за нови случаи на африканска чума по свинете на територията на окръг Тулча, Румъния и, апелира за повишено внимание и за това заболяване по животните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" има с какво да се гордее на световното първенство. Една "синя" половинка привлича погледите по стадионите в Русия. Съпругата на исландския защитник Холмар Ейолфсон - Йона, спокойно може да се нареди в Топ 10 на най-красивите жени на мондиала. Блондинката подкрепя "викингите", въпреки че мъжът й още не се е появил в игра.

Полицейски патрул в центъра на Нижни Новгород, Русия следи за сигурността на феновете по време на Световното първенство по футбол. Снимка: REUTERS/Gleb