За десети път в община Крушари се провежда фестивалът на гърнетата

https://www.24chasa.bg/region/article/6913083 www.24chasa.bg
Снимка: Авторката

10 читалища и много индивидуални участници ще подредят гозби на десетия Празник на гърнетата, който тази година ще се проведе в събота в местността „Текето” край село Александрия в община Крушари. Фестивалът носи наименованието „Кулинарната академия на Добруджа“- обяснява Димитрина Желева, директор на дирекция в общината. Новото изискване в юбилейното издание е ястията да се придружавани и от рецепти. Кулинарна книга ще подготвят впоследствие организаторите.

„На територията на Добруджа няма друго такова събиране на хора на гозби, фолклор, песни и танци”- казва още Желева. Задължителното условие е представеното ястие да е приготвено в глинен или чугунен съд, в керамично гърне, чувен, на глинен сач.

Фестивалът има конкурсен характер и е в 13 категории – месни ястия, постни гозби, разядки, пити, погачи, сладки и т.н. На фона на толкава много манджи, естествено е да има и категория за вина, ракии, ликьори и др. Председател на тричленното жури е Даниела Аврамова от Висшето училище по мениджмънт-Добрич.Очакват се и гости от Румъния..

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,