За десети път в община Крушари се провежда фестивалът на гърнетата

https://www.24chasa.bg/region/article/6913083 www.24chasa.bg
Снимка: Авторката

10 читалища и много индивидуални участници ще подредят гозби на десетия Празник на гърнетата, който тази година ще се проведе в събота в местността „Текето” край село Александрия в община Крушари. Фестивалът носи наименованието „Кулинарната академия на Добруджа“- обяснява Димитрина Желева, директор на дирекция в общината. Новото изискване в юбилейното издание е ястията да се придружавани и от рецепти. Кулинарна книга ще подготвят впоследствие организаторите.

„На територията на Добруджа няма друго такова събиране на хора на гозби, фолклор, песни и танци”- казва още Желева. Задължителното условие е представеното ястие да е приготвено в глинен или чугунен съд, в керамично гърне, чувен, на глинен сач.

Фестивалът има конкурсен характер и е в 13 категории – месни ястия, постни гозби, разядки, пити, погачи, сладки и т.н. На фона на толкава много манджи, естествено е да има и категория за вина, ракии, ликьори и др. Председател на тричленното жури е Даниела Аврамова от Висшето училище по мениджмънт-Добрич.Очакват се и гости от Румъния..

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" има с какво да се гордее на световното първенство. Една "синя" половинка привлича погледите по стадионите в Русия. Съпругата на исландския защитник Холмар Ейолфсон - Йона, спокойно може да се нареди в Топ 10 на най-красивите жени на мондиала. Блондинката подкрепя "викингите", въпреки че мъжът й още не се е появил в игра.

Полицейски патрул в центъра на Нижни Новгород, Русия следи за сигурността на феновете по време на Световното първенство по футбол. Снимка: REUTERS/Gleb