Ентусиасти посрещат най-дългия ден от годината в Кабиле с вино и песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6915297 www.24chasa.bg

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“нарече своя марка на античния тракийски град

Десетки ентусиасти ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината – 21 юни, в тракийското светилище над античния град Кабиле близо до Ямбол. В деня на слънчевото слънцестоене на Зайчи връх любителите на древните ритуали, археологията и астрологията се изкачват до върха, за да зърнат първите лъчи през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка”. От североизток слънчевият сноп преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите. Събитието традиционно се организира от Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“, и тяхната серия вина Kabile.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. Древният тракийски град в наши дни е архитектурно-исторически резерват, включен сред 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на вина кръсти последната си серия в знак на почит към традициите на региона.

Веднага след като приключи ритуалът по посрещане на слънцето на 21 юни, гостите и жителите на града, събрали се на Зайчи връх в Кабиле, ще опитат едноименната марка вина на „Вила Ямбол“.

С лика на богиня

„Нашето вино носи името на античния тракийски град и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, вдъхновено е от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено в ямболския регион. Затова именно тя е изобразена на етикетите на бутилките Kabile“, коментираха от „Вила Ямбол“. „В нашата територията хората отглеждат грозде, ядат го и правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха - много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното поначало се смята за еквивалент на кръвта на вечно умиращия и раждащ се бог заради цвета и заради опиянението, до което води, защото Дионис умира и наново се ражда, т.е. това е природният кръговрат. Виното е една от свещените напитки на траките и на всички древни народи, живели в тоя район, наред с млякото, с меда, със зехтина“, обяснява проф. Валерия Фол, специалист по траките.

Кабиле разказва историята на траките

Архитектурният резерват “Тракийски и античен град Кабиле” се намира на 8 км от Ямбол. „В историографията за Древна Тракия Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център, възникнал в края на ІІ и началото на І хил.пр.Хр. По-късните исторически извори свързват Кабиле с колонизаторската дейност на македонския владетел Филип ІІ и походите му в Тракия. При царете Спарток и Скосток, в началото на ІІІ в.пр.Хр., Кабиле става столица на одриската държава, а по-късно е единственият град от вътрешността на Тракия със собствено монетосечене", посочват от историческия музей в Ямбол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.