Ентусиасти посрещат най-дългия ден от годината в Кабиле с вино и песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6915297 www.24chasa.bg

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“нарече своя марка на античния тракийски град

Десетки ентусиасти ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината – 21 юни, в тракийското светилище над античния град Кабиле близо до Ямбол. В деня на слънчевото слънцестоене на Зайчи връх любителите на древните ритуали, археологията и астрологията се изкачват до върха, за да зърнат първите лъчи през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка”. От североизток слънчевият сноп преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите. Събитието традиционно се организира от Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“, и тяхната серия вина Kabile.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. Древният тракийски град в наши дни е архитектурно-исторически резерват, включен сред 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на вина кръсти последната си серия в знак на почит към традициите на региона.

Веднага след като приключи ритуалът по посрещане на слънцето на 21 юни, гостите и жителите на града, събрали се на Зайчи връх в Кабиле, ще опитат едноименната марка вина на „Вила Ямбол“.

С лика на богиня

„Нашето вино носи името на античния тракийски град и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, вдъхновено е от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено в ямболския регион. Затова именно тя е изобразена на етикетите на бутилките Kabile“, коментираха от „Вила Ямбол“. „В нашата територията хората отглеждат грозде, ядат го и правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха - много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното поначало се смята за еквивалент на кръвта на вечно умиращия и раждащ се бог заради цвета и заради опиянението, до което води, защото Дионис умира и наново се ражда, т.е. това е природният кръговрат. Виното е една от свещените напитки на траките и на всички древни народи, живели в тоя район, наред с млякото, с меда, със зехтина“, обяснява проф. Валерия Фол, специалист по траките.

Кабиле разказва историята на траките

Архитектурният резерват “Тракийски и античен град Кабиле” се намира на 8 км от Ямбол. „В историографията за Древна Тракия Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център, възникнал в края на ІІ и началото на І хил.пр.Хр. По-късните исторически извори свързват Кабиле с колонизаторската дейност на македонския владетел Филип ІІ и походите му в Тракия. При царете Спарток и Скосток, в началото на ІІІ в.пр.Хр., Кабиле става столица на одриската държава, а по-късно е единственият град от вътрешността на Тракия със собствено монетосечене", посочват от историческия музей в Ямбол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за