Ентусиасти посрещат най-дългия ден от годината в Кабиле с вино и песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6915297 www.24chasa.bg

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“нарече своя марка на античния тракийски град

Десетки ентусиасти ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината – 21 юни, в тракийското светилище над античния град Кабиле близо до Ямбол. В деня на слънчевото слънцестоене на Зайчи връх любителите на древните ритуали, археологията и астрологията се изкачват до върха, за да зърнат първите лъчи през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка”. От североизток слънчевият сноп преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите. Събитието традиционно се организира от Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“, и тяхната серия вина Kabile.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. Древният тракийски град в наши дни е архитектурно-исторически резерват, включен сред 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на вина кръсти последната си серия в знак на почит към традициите на региона.

Веднага след като приключи ритуалът по посрещане на слънцето на 21 юни, гостите и жителите на града, събрали се на Зайчи връх в Кабиле, ще опитат едноименната марка вина на „Вила Ямбол“.

С лика на богиня

„Нашето вино носи името на античния тракийски град и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, вдъхновено е от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено в ямболския регион. Затова именно тя е изобразена на етикетите на бутилките Kabile“, коментираха от „Вила Ямбол“. „В нашата територията хората отглеждат грозде, ядат го и правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха - много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното поначало се смята за еквивалент на кръвта на вечно умиращия и раждащ се бог заради цвета и заради опиянението, до което води, защото Дионис умира и наново се ражда, т.е. това е природният кръговрат. Виното е една от свещените напитки на траките и на всички древни народи, живели в тоя район, наред с млякото, с меда, със зехтина“, обяснява проф. Валерия Фол, специалист по траките.

Кабиле разказва историята на траките

Архитектурният резерват “Тракийски и античен град Кабиле” се намира на 8 км от Ямбол. „В историографията за Древна Тракия Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център, възникнал в края на ІІ и началото на І хил.пр.Хр. По-късните исторически извори свързват Кабиле с колонизаторската дейност на македонския владетел Филип ІІ и походите му в Тракия. При царете Спарток и Скосток, в началото на ІІІ в.пр.Хр., Кабиле става столица на одриската държава, а по-късно е единственият град от вътрешността на Тракия със собствено монетосечене", посочват от историческия музей в Ямбол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Евгения Джаферович постъпи в болница. Бившата плувкиня бе приета преди няколко дни. Риалити звездата, която в момента е успешен гримьор, влезе в Александровска болница. Причината е корекции на направена преди време пластична операция на корема. Сексапилното миньонче качило доста килограми по време на бременността си с второто дете - сина й Бо.

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,