Скандал с решение за поставяне на плоча на ген. Атанас Семерджиев във Велинград

https://www.24chasa.bg/region/article/6925894 www.24chasa.bg
Квартал "Лъджене" във Велинград СНИМКА: Гугъл стрийт вю

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев е върнал за преразглеждане решението на общинския съвет във Велинград за поставявето на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев на родната му къща в квартал Лъджене, съобщи говорителят на областната управа Мария Ловчинова.

Решението е било прието с пълно мнозинство на сесията в последния ден на май от съветниците на ГЕРБ, БСП, ДПС и представителите на местни политически формации. В мотивите си за връщането на решението Стефан Мирев е посочил, че в община Велинград липсва наредба, която да регламентира поставянето на подобни знаци и символи. Още преди това обаче от областното ръководство на ДПС се разграничават от гласуването на своите съветници в специална декларация, според която действията им са в разрез с ценностите, които изповяда и прокламира Движението, обясни пред "24 часа" областния лидер на партията Юмер Хамза.

Подобно негативно отношение към решението на велинградските общинари изразяват и от ДОСТ и искат отмяната му. Ръководството на " Демократична България" дори заведе иск в административния съд в Пазарджик за отмяна на решението на общинския съвет във Велинград. Причина за разразилия се скандал е участието на ген. Семерджиев, в качеството му на началник на Генералния щаб на армията и зам. министър на отбраната през периода от 1962 до 1989г., във Възродителния процес. Семерджиев е бил и дългогодишен член на ЦК на БКП, а като министър на вътрешните работи разпорежда прочистване и унищожаване на досиета на Държавна сигурност. Генералът, който почина през 2015г., е първият и единствен вицепрезидент на България от 1990 до 1992г., избран от Народното събрание по предложение на покойния президент Жельо Желев.

Общинския съвет на Велинград ще преразгледа оспореното решение за поставяне на паметна плоча на Атанас Семерджив на предстоящата сесия на 28 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.