Психиатър: 10% от самоубийците не са психично болни - при тях е действала житейска криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6928683 www.24chasa.bg
От площадката на последния етаж на този блок е скочила бившата учителка Нонка Д.

Това, че имаш семейство, работа и си добре реализиран, не значи, че няма да посегнеш на живота си, обяснява д-р Асен Бешков

Три поредни самоубийства`със скок от високите етажи шокираха хората в Пазарджик

Депресивното поведение може да е заразително, когато се проявява на публични места

Три самоубийства за 40 дни, изпълнени по един и същи публичен начин, шокираха жителите на Пазарджик от месец и половина насам.

За да сложат край на живота си, двама мъже и една жена, на възраст от 35 до 44 г., избраха да скочат от високи етажи на блоковете, където живеят, в различни квартали на града.

От полицията по правило не съобщават за случаите на самоубийство. Ако са извършени без свидетели и не на публично място, за тях рядко се разбира. Това не се отнася обаче, когато някой скочи от високо и загине пред очите на съседи или близки.

И в трите

трагедии в

Пазарджик няма

оставени

предсмъртни

писма,

а близките на загиналите са в неведение какво и защо е станало, за да се стигне до тези крайни решения.

На 6 май - Гергьовден, в кв. “Младост” около 11 ч пространството между разположените в каре блокове е огласено от неистови писъци на жена.

“Току-що бях станал и тръгвах за кафе, когато чух писъците. Помислих си, че някой съсед бие жена си.

Излязох от входа и в този момент видях съседа Димитър Р. проснат на плочките. Нямаше кръв и в първия момент реших, че е паднал по стълбите и се е ударил.

На метри от него пищеше жена му. Наведох се над Митко и опитах да намеря пулса му, но нямаше. Тогава разбрах, че е мъртъв.”

Това разказа пред “24 часа” Нейко, съсед на самоубилия се със скок от VIII етаж Димитър Р., на 35 г.

Преди фаталния скок младият мъж оставил жената и сина си, който е в IV клас, да се подготвят за пътуване на село, като казал, че отива за цигари.

Качил се на

площадката

между VII и VIII

етаж, изпушил

една и скочил

Няколко минути по-късно съпругата му слиза да качи багаж в семейния автомобил и вижда пред входа проснатото тяло на мъжа си.

Видими причини за самоубийството няма. Димитър не е оставил писмо. Всичко в семейството му е било както трябва, имал е работа и доходи. Съседите, разбира се, обсъждат дали е имал семейни проблеми, финансови или здравословни, но нищо подобно не е установено при полицейското разследавне.

В съботния 9 юни следобед пред 12-етажен блок на ул. “Дунав” съсед вижда размазаното тяло на 39-годишния Атанас И. - Гумения, и подава сигнал в полицията. Пристигналите екипи само установяват смъртта му. Следствените действия недвусмислено доказват, че става дума за самоубийство. За да сложи край на живота си, Атанас скочил от прозореца на площадка между VIII и IX етаж на блока.

Мъжът нямал собствено семейство, живеел с майка си и брат си. В младежките си години бил активен футболист, завършил спортното училище в града. Играл е при юношите старша възраст на “Хебър” (Пазарджик) и “Септември” (София). След това кариерата му залязва въпреки обещаващото начало.

Атанас бил затворен човек - не общувал със съседи, нямал приятелка и приятели, разказват запознати. Не е известно и да е работил. Най-често го виждали с майка му или сам. Някои го определят като разсеян човек, който има някакви проблеми. Атанас не е оставил предсмъртно писмо, а близките му твърдели пред разследващите, че нямат представа защо се е самоубил.

Шокиращо е самоубийството на 44-годишната Нонка Д., която на 15 юни скочила от площадката между VII и VIII етаж на блок на бул. “Стефан Караджа”.

Тя е бивша учителка, която напуска образователната система и работи в завод на немска компания в Пловдив. Майка е на две деца.

Съседи определят семейството ѝ като изключително добро и задружно, а нея като интелигентна и усмихната. В квартала не се е чувало за проблеми.

“Самоубийствата са свързани с много фактори - биологични, социални, финансови, семейни, така че е трудно да се установи кое е водещото при всеки различен индивид.

Научно доказано е, че 10% от посегналите на живота си не страдат от психични заболявания, а при тях е действала житейска психосоциална криза”, обясни психиатърът д-р Асен Бешков.

Според него най-важен е индивидуалният терен - различните хора действат по различен начин при една и съща ситуация. Някои я преодоляват с психоактивни медикаменти, други се справят сами, а трети не успяват. Това, че имаш семейство, работа и си добре реализиран и интегриран в обществото, съвсем не значи, че няма да посегнеш на живота си, обяснява лекарят.

При суицидните опити има повторяемост или моделиране на поведение на други. То е толкова по-силно изразено, колкото човек е по-млад, и се нарича “ефект на Вертер”. Той е обяснение и за бума на самозапалвания преди няколко години в страната. В тази връзка не е изключено самоубийството на Димитър Р. на Гергьовден да е било катализатор за повторяемост при последвалите два самоубийствени скокове от високо, пояснява д-р Бешков.

Географският фактор при повечето суицидни опити няма значение и в случая трите поредни самоубийства в Пазарджик не могат да бъдат повод за заключение, че хората в града и региона са поставени в условия, които да ги доведат до самоотнемане на живота. В тази връзка д-р Бешков посочи статистика, че едни от най-развитите европейски държави като Австрия, Дания, скандинавските страни са водещи при самоубийствата, въпреки че в социално-икономическо отношение са на високо ниво. В този списък България е на 14-о място. В същото време в държави като Швеция и Унгария превантивно се работи за предотвратяване на опитите за самоубийство с разработени програми, които се прилагат успешно. Те включват повишаване на квалификацията на общопрактикуващите лекари във връзка с търсене, скрининг и разпознаване на кризи при техните пациенти и вземане на мерки за намаляване на риска от суицидни опити.

И въпреки че географският фактор не е от някакво значение, черната статистика на самоубийствата в област Пазарджик на Регионалната здравна инспекция сочи, че от началото на годината до 15 юни са били направени 32 опита за самоубийство, като 14 от тях са успешни. От всични направени опити 70% са на мъже, а 30% на жени, като средната възраст е 45 г.

Най-използваните начини при суицидните опити са с

отравяне с

лекарства - 40%,

обесване - 30%, самоотравяне с химически вещества - 15%, 5% са опитите за отнемане на живота с хладно оръжие или ток, а 10% са в графата “други”. Най-много са опитите за самоубийство в градовете - 80%, а в селата този процент е 20.

Д-р Асен Бешков: Трябва да чуваме всяка дума на близкия ни човек, може да е знак

- Д-р Бешков, как да разберем, че наш близък има намерение да посегне на живота си?

- На първо място трябва да се наблюдава начина на изразяване. Репликата: “Не ми се живее повече” може да означава много неща. Такива хора не трябва да се критикурат с думи като: “Я се стегни”, а трябва да се подкрепят. Трябва да има вслушване във всяка дума, защото това може да бъде знак за суицидно намерение.

При депресивни хора ключов сигнал е, когато изведнъж се успокоят. Спират да говорят за проблемите си и стават необичайно спокойни. Това значи, че този човек е взел твърдо решение и се успокоява.

- Какво е водещо, за да се реши човек на самоубийство?

- Усещането за безнадежност и безперспективност са двата ключове фактора. Невиждане на перспектива и светлина в тунела за бъдещето. Психиатрите, когато усетим за наклонност към суицидни действия, винаги питаме пациента за ориентацията му към бъдещето. Това е показателно. Полът на човека е много важен. Повечето успешни самоубийства са при мъжете, докато жените в повечето случаи само правят опити. При мъжете са важни честта, уронването на престижа, финансовите проблеми, семейството, за да посегнат на себе си.

Жените повече мислят за децата и семейството. Те не са толкова твърди в решението си за самоубийство, а по-скоро са емоционални и импулсивни. Това често е и зов за помощ.