Спират вноса на храни със свинско за лична употреба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6931736 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Три стада са засегнати от чумата по дребните преживни животни - това са ферми в с.Воден, община Бояново, област Ямбол, обявиха на извънредна пресконференция днес от Българската агенция по безопасност на храните. Заболяването се регистрира за първи път у нас и на територията на ЕС.

Ограничителните мерки, въведени от БАБХ, са забрана за движение на живи животни и продукти от засегнатите територии. Очаква се решение на ЕК като законодателен акт, с който да се унифицират мерките, уточни Алексадндра Митева, директор "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в БАБХ. Само директен контакт със заразени секрети е начинът на заразата. Обикновено се получава при нелегален превоз на животни от Турция, посочи Митева. Преките и косвени загуби за бизнеса в региона на Ямбол по думите й са големи. До момента са избити над 1300 животни, предава БТА.

Д-р Любомир Кулински, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, заяви, че няма опасност от пренасяне на заразата върху хора. Относно безопасността на храните - всичкото мляко и месо, добивани в област Ямбол се преработват на територията на област Ямбол и се маркира с различен печат, така че да се гарантира, че то няма да излезе извън обсега на областта, обясни той.

В момента работим срещу ограничаване на икономическите щети и опазване на имиджа на страната като коректен партньор, каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Засега няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Добричка област, но разпространението на заразата през последните десетина дни вече е на около 160 км от българо-румънската граница. Това е обезпокоително близко разстояние, коментира д-р Чобанов. Първоначално заразата е възникнала във ферма в Тулча и в последствие са засегнати и диви свине в региона. Така в района общо 92 са фермите с регистрирани случаи на заболяването. То се наблюдава от около 2 години и спирането на разпространението му е много трудно - има го още в Чехия, Полша, Германия. Рискът със заболели диви прасета е голям. Има опасност заразата да се разпространи по време на летния сезон чрез туристите от Молдова и Русия, които могат да внесат храни, инфектирани с вируса, предупреди д-р Чобанов. Заповед на изпълнителния директор на БАБХ гласи - всички храни, съдържащи свинско месо, да бъдат конфискувани при преминаване на границата и унищожени на екарисаж.

По отношение на лова се извършва обучение и превантивни мерки, включително и със специални приложения на телефоните, с които да получаваме бърза информация за умрели животни, посочи д-р Илиев. Той увери, че заболяването африканска чума по свинете също не е опасно за хората, които не могат да се заразят. Опасността е само от икономическа гледна точка, подчертаха от БАБХ.

От началото на 2018 г. са констатирани общо 11 огнища - големи индустриални ферми и ловни стопанства, с птичи грип, а убитите вече птици са над 1 милион, съобщиха от БАБХ. За разлика от чумата това заболяване е зооноза и затова е опасно за хората. Проявата на клиничните признаци са - бърза смърт при птиците и грипоподобна симптоматика при хората. Най-силно изложени на вируса са хората, които работят във фермите, те са и преносители. По-голяма опасност за хората има при ситуация на грип в страната, яйцата на птиците не са опасни и не биха могли да аразят човек, каза д-р Дамян Илиев. Заразата се ограничава чрез изолиране на огнищата, стриктен лабораторен контрол и унищожаване на заразените животни, уточни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на