Никой няма право да пренаписва историята, предупреди Йотова от Павел баня (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6936794 www.24chasa.bg
Вицепрезидентът Илиана Йотова и кметът на Павел баня Станимир Радевски откриха днес паметника на патрона на курортния град княз Павел.

"Никой няма право да пренаписва българската история", за това предупреди от Павел баня вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя дойде в курортния град, където днес, навръх църковния празник на Свети Петър и Павел, бе открит паметник на патрона на града - Великия руски княз Павел.

Курортът, който е възникнал като село Павел веднага след освобождението от турско робство, бил кръстен на Свети Павел и на руския княз Павел. Той е най-малкият сред петимата синове на руския цар Александър Втори, който водил войната за освобождението на България преди 140 години. От историята е известно, че по време на самата война той и синовете му пребивавали в българските земи, а по това време Павел Александрович Романов бил едва на 17 години. По-късно той става патрон и на елитния Гродненски хусарски полк, чийто командири са били известните и от българската история генерали Скобелев и Гурко.

Паметникът на княз Павел в Павел баня е дело на талантливия скулптор от Харманли Тамер Халил. При откриването му, което стана с военен ритуал и водосвет, вицепрезидентът Илиана Йотова каза: "В дългата си и предълга история - над 1300 години, българският народ и българската държава са водили много войни, но една е, която се казва Освободителна. Това е Руско-турската война от 1877/1878 година. Защото тя не просто освобождава един народ, тя възстановява младата българска държава, слага я на политическата сцена сред всички други народи, за да ни има всички нас днес, в 21 век.

Вицепрезидентът Илиана Йотова и кметът на Павел баня Станимир Радевски откриха днес паметника на патрона на курортния град княз Павел.

И точно днес, тук, в Павел баня, отново е мястото да кажем: няма право никой да пренаписва българската история и така, както всички нас са ни учили за тези исторически събития, както учителите в училище са ни накарали, и родителите вкъщи, да уважаваме паметта на героите, така и ние сме задължени да предаваме тази вяра и това преклонение напред в поколенията на нашите деца и внуци. Защото няма бъдеще народ, който не уважава своето минало, не тачи своята история и не цени своите герои.

Паметникът на княз Павел в Павел баня е дело на скулптора от Харманли Тамер Халил.

2018 г. е важна, знакова година - годишнина от Руско-турската война. Много паметници бяха издигнати през тази година, много чела бяха сведени пред подвига на героите и всеки път, когато заставаме пред тези паметници, хубаво е да си спомним една мъдрост: свободата никога не идва даром, тя не идва ей така, отгоре, а за това трябва да се борим и да я отстояваме. Защото тежка е битката за свободата, независимо дали ще е срещу поробителя или днес, когато се борим с неправдите".

Вицепрезидентът Илиана Йотова е кметът на Павел баня Станимир Радевски след откриването на паметника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.