Никой няма право да пренаписва историята, предупреди Йотова от Павел баня (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6936794 www.24chasa.bg
Вицепрезидентът Илиана Йотова и кметът на Павел баня Станимир Радевски откриха днес паметника на патрона на курортния град княз Павел.

"Никой няма право да пренаписва българската история", за това предупреди от Павел баня вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя дойде в курортния град, където днес, навръх църковния празник на Свети Петър и Павел, бе открит паметник на патрона на града - Великия руски княз Павел.

Курортът, който е възникнал като село Павел веднага след освобождението от турско робство, бил кръстен на Свети Павел и на руския княз Павел. Той е най-малкият сред петимата синове на руския цар Александър Втори, който водил войната за освобождението на България преди 140 години. От историята е известно, че по време на самата война той и синовете му пребивавали в българските земи, а по това време Павел Александрович Романов бил едва на 17 години. По-късно той става патрон и на елитния Гродненски хусарски полк, чийто командири са били известните и от българската история генерали Скобелев и Гурко.

Паметникът на княз Павел в Павел баня е дело на талантливия скулптор от Харманли Тамер Халил. При откриването му, което стана с военен ритуал и водосвет, вицепрезидентът Илиана Йотова каза: "В дългата си и предълга история - над 1300 години, българският народ и българската държава са водили много войни, но една е, която се казва Освободителна. Това е Руско-турската война от 1877/1878 година. Защото тя не просто освобождава един народ, тя възстановява младата българска държава, слага я на политическата сцена сред всички други народи, за да ни има всички нас днес, в 21 век.

И точно днес, тук, в Павел баня, отново е мястото да кажем: няма право никой да пренаписва българската история и така, както всички нас са ни учили за тези исторически събития, както учителите в училище са ни накарали, и родителите вкъщи, да уважаваме паметта на героите, така и ние сме задължени да предаваме тази вяра и това преклонение напред в поколенията на нашите деца и внуци. Защото няма бъдеще народ, който не уважава своето минало, не тачи своята история и не цени своите герои.

Вицепрезидентът Илиана Йотова и кметът на Павел баня Станимир Радевски откриха днес паметника на патрона на курортния град княз Павел.

2018 г. е важна, знакова година - годишнина от Руско-турската война. Много паметници бяха издигнати през тази година, много чела бяха сведени пред подвига на героите и всеки път, когато заставаме пред тези паметници, хубаво е да си спомним една мъдрост: свободата никога не идва даром, тя не идва ей така, отгоре, а за това трябва да се борим и да я отстояваме. Защото тежка е битката за свободата, независимо дали ще е срещу поробителя или днес, когато се борим с неправдите".

Паметникът на княз Павел в Павел баня е дело на скулптора от Харманли Тамер Халил.

Вицепрезидентът Илиана Йотова е кметът на Павел баня Станимир Радевски след откриването на паметника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на