Награждават 35 полицаи за професионалния празник 5 юли в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6941425 www.24chasa.bg
Снимка: Авторката

На брифинг в ОД МВР Монтана началниците на Районните управления в Монтана, Лом, Берковица и Вършец гл. инспектор Илиян Филипов, гл. инспектор Владимир Владимиров, изп. длъжността ст. инспектор Георги Манойлов и гл. инспектор Димитър Мишонов оповестиха наградените служители по случай предстоящия празник на МВР – 5-ти юли, за предприетите мерки по опазване на селскостопанската продукция и по-характерните престъпления през изминалото 6-месечие на съответната територия.

В РУ Монтана 5-ма служители ще получат награди по повод професионалния празник на МВР – 5-ти юли. От тях с предметна награда от кмета на община Монтана ще бъде награден полицейски инспектор от група за охрана на обществения ред Йордан Христов. Наградата е за служебната му дейност, свързана с организацията на работата на автопатрулите на територията на Районното управление, с което не са допуснати тежки престъпления, както и за заловените множество водачи на МПС, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества. През годината по предложение на ръководството на РУ Монтана са наградени над 20 служители на криминална полиция и групата за охрана на обществения ред. До момента в Районното управление са образувани около 20 досъдебни производства срещу водачи, шофиращи след употреба на наркотици.

През 6-месечието оперативната обстановка на територията на РУ Монтана е относително спокойна. Няма извършени сериозни тежки престъпления срещу личността – няма регистрирани убийства. Регистрирани са 2 грабежа, като и двата са разкрити, а извършителите са установени. В ареста в Монтана с постоянна мярка са задържани рецидивист и помощника му за извършени множество кражби от магазини и кметства на територията на община Монтана, Берковица и Белоградчик. С постоянна мярка е задържан тартор на група, извършвала разпространение на наркотични вещества в областния град.

С постоянна мярка е задържан и извършителят на множество кражби на хранителни продукти през тази година, извършвани от частни домове в село Липен.

Към момента на територията на РУ Монтана няма получени сигнали и възникнало напрежение, свързано с прибирането на селскостопанската продукция.

В РУ Лом във връзка с празника на МВР ще бъдат наградени 18 служители. По преценка на ръководството на РУ и началниците на групи по направления на дейност са предложени 4 служители за награда от директора на ОДМВР Монтана ст. комисар Ивайло Антонов. Отличието е за разкрити криминални престъпления и за постигнати добри резултати през първите 6 месеца на годината. 12 служители на Районното управление ще бъдат наградени от началника на РУ Лом, а 2-ма ще бъдат повишени в степен на длъжност от директора на ОДМВР.

През 6-месечието на годината служителите на РУ Лом са извършили активна работа по превенцията и разкриването на акцизни стоки без български акцизен бандерол. РУ Лом е на първо място в сравнение с останалите РУ на ОДМВР Монтана по реализиране и разкриване на такива престъпления. В началото на годината служители на РУ Лом са установили 271 кг насипен тютюн, а по-късно в местността „Горни Бахчи” - 168 кг насипен, ситно нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. В края на юни служителите на РУ Лом са заловили 30 000 къса кутии с цигари, без БАБ. През периода е разкрито битово убийство в гр. Лом, при което дъщеря в депресивно състояние е убила майка си. През 6-месечието е заловено лице от гр. Лом, извършвало лихварска дейност. През годината са разкрити редица домови взломни кражби в ломския квартал „Младеново”. Служителите на Участък Вълчедръм са разкрили заявен през 2017 г. грабеж над самотноживеещ възрастен жител. През годината е разкрит и грабеж над самотноживеещ възрастен мъж в село Якимово, на когото са отнети 527 лв. В разкриването на грабежа са участвали и служители от Института по психология на МВР.

Във връзка с опазването на селскостопанската продукция през годините РУ Лом е имало различни по вид проблеми, свързани с този вид престъпна дейност, тъй като в района има множество масиви, засадени с различни по вид селскостопански култури. Възниквали са спорове и посегателства на земеделска продукция, служителите са предотвратявали и по-тежки престъпления. В тази връзка е изготвен план за противодействие на този вид престъпления, в който освен анализ на оперативната обстановка са включени и множество мероприятия за изпълнение от личния полицейски състав. В опазването на селскостопанската продукция ще участват всички служители от криминална, охранителни и икономическа полиция. Към момента на територията на РУ Лом няма регистрирано напрежение и престъпления, свързани със селскостопанската продукция.

РУ Берковица – 9 са наградените служители от ръководството на ОДМВР и н-ка на РУ Берковица за професионалния празник на МВР. Наградите са за добро изпълнение на служебните задължения и активно участие при разкриване на престъпления.

По отношение на опазването на селскостопанската продукция, към момента няма регистрирани случаи за престъпни посегателства. Изпълняват се мерки за превантивна работа със земеделските производители в региона.

По-характерни случаи през годината – на територията на Районното управления няма регистрирани тежки криминални престъпления през годината. През месец юни е регистриран палеж в Гробищния парк в гр. Берковица. Установен е извършителят на престъплението и продължава работата по образуваното досъдебно производство.

РУ Вършец - 3-ма служители на РУ Вършец ще бъдат наградени по случай 5-ти юли– двама криминалисти и един служител на охранителна полиция. Наградите са за участие в разкриването на криминални престъпления през изминалите 6 месеца и дейността по контрол на пътното движение и превенцията на територията на община Вършец.

За охрана на селскостопанската продукция е изготвен план и се провеждат периодични срещи с представители на общинската администрация, както и със земеделски производители. Към момента не са регистрирани сигнали от Районна прокуратура Берковица или тел. 112 за повредена земеделска продукция. Ежеседмично 7-те села на територията на община Вършец се посещават от районните, младши районните инспектори и началника на Районното управление, при които се провеждат срещи с кметовете по места за решаване на местните проблеми. В тази връзка от началото на годината Районното управление е изготвило съгласно правомощията си по ЗМВР 12 сигнални писма за безстопанствени животни, както и на пастири, които извършват такава дейност. На територията на РУ Вършец е най-малък е броят на посеви и трайни насаждения. Основният земеделски фонд в общината са ливади, които се косят.

По-характерни случаи през 6-месечието на 2018 г.– кражба на МПС в село Долна Бяла Речка, при която има установен извършител със съдействието на служители на РУ Вършец и СДВР.

В края на месец юни тази година на тел. 112 е подаден сигнал за 10 простреляни коне в ливади и различни местности между село Долна Бяла Речка и гр. Вършец. От извършените до момента множество процесуално следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия са установени 4 починали коня, на които е направена аутопсия. В един от конете е откит проектил, за който е назначена балистична експертиза за установяване на оръжието, с което е причинена смъртта на конете. Открити са и 3 ранени коня.

Извън тези случаи в края на юни е регистрирано изчезване на кон, също оставен без надзор. Той е намерен в напреднал стадий на разложение, с оглозгани крайници край село Долна Бяла Речка. По случая е образувано досъдебно производство.

В третия случая, свързан с коне на територията на РУ Вършец през месец юни тази година, общински служители със съдействието на органите на реда са задържали безстопанствен кон, който по-късно е бил освободен чрез взломяване на катинар от общински обор и собствениците му са си го прибрали. Тримата извършители са установени и задържани. Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура Берковица .

Тази седмица полицейски служители на РУ Вършец ще се срещнат с представители на Агенцията по безопасност на храните, кметовете на община Вършец и селата, както и с областния управител на Монтана за решаване на проблема с безстопанствените животни.

През месец юни е установен и гражданин от Вършец, отглеждащ в дома си 6 стръка канабис. Очаква се официална експертиза по случая. Престъплението е докладвано в Районна прокуратура Берковица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.