Великотърновски магистрат с доклад за приложението на европейското право у нас

https://www.24chasa.bg/region/article/6943841 www.24chasa.bg
Ивелина Солакова от Окръжен съд – Велико Търново (вдясно) и съдия Наталия Неделчева от Окръжен съд – Варна са авторите на доклада по събирането на данни за прилагането на инструменти на европейското право в България

Доклад-презентация във връзка със събирането на данни, относно приложението на инструментите на европейското право на национално ниво в България представи зам.-председателят на Окръжен съд – Велико Търново и ръководител на гражданското отделение Ивелина Солакова на 70-ата среща на контактните точки от Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела. Съобщиха от Съдебната палата.

Докладът на съдия Солакова, съвместно подготвен и представен със съдия Наталия Неделчева от Окръжен съд – Варна, бе от ключовите събития в програмата на срещата, като запозна чуждестранните съдии, явяващи се контактни точки в рамките на ЕСМ с възможностите и проблемите пред събирането на статистически данни относно прилагането на съдебни процедури (като предвидените в регламента „Брюксел I”) на национално ниво.  Това е един от ключовите приоритети на ЕСМ по граждански и търговски дела, тъй като дава възможност да се направи обективна оценка относно ефективността в прилагането на европейското законодателство в отделните страни -членки, както и да се окаже позитивно влияние върху техните администрации. За целта, в рамките на ЕСМ по граждански и търговски дела е създадена специална работна група. В срещата, в рамките на мрежата взе участие и съдия Галя Маринова от Апелативен съд – Велико Търново.

Като контактна точка за целия апелативен район Велико Търново и един от деветимата съдии с такава роля в България, на 28 юни председателят на Окръжен съд – Велико Търново, съдия Теодорина Димитрова взе участие в 50-тата юбилейна среща на Европейската съдебна мрежа по наказателни дела, провела се ден след тази на сходната мрежа по граждански и търговски дела. В нея взеха участие общо 128 магистрати от страните-членки на ЕС, от асоциирани към съюза държави и от външни такива. Сред почетните гости на срещата бяха председателите на петте апелативни съдилища в България, сред които и председателят на Апелативен съд – Велико Търново, съдия Янко Янев. Ключово за срещата бе обсъждането относно предстоящото прилагане на Европейската заповед за разследване в страните-членки на ЕС.

Европейските съдебни мрежи по наказателни дела и по граждански и търговски дела имат различна история и структурни особености, но имат сходни цели и методи. В основата им стои простият принцип да се определят във всяка държава-членка съответните лица, които играят на практика основополагаща роля в областта на съдебното сътрудничество с цел създаване на мрежа от експерти, която да гарантира правилното изпълнение на молби за правна взаимопомощ. Окръжен съд – Велико Търново и Апелативен съд – Велико Търново имат дейна роля в това отношение от години като три от контактните точки в тези мрежи са именно в тези две съдилища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.