Великотърновски магистрат с доклад за приложението на европейското право у нас

https://www.24chasa.bg/region/article/6943841 www.24chasa.bg
Ивелина Солакова от Окръжен съд – Велико Търново (вдясно) и съдия Наталия Неделчева от Окръжен съд – Варна са авторите на доклада по събирането на данни за прилагането на инструменти на европейското право в България

Доклад-презентация във връзка със събирането на данни, относно приложението на инструментите на европейското право на национално ниво в България представи зам.-председателят на Окръжен съд – Велико Търново и ръководител на гражданското отделение Ивелина Солакова на 70-ата среща на контактните точки от Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела. Съобщиха от Съдебната палата.

Докладът на съдия Солакова, съвместно подготвен и представен със съдия Наталия Неделчева от Окръжен съд – Варна, бе от ключовите събития в програмата на срещата, като запозна чуждестранните съдии, явяващи се контактни точки в рамките на ЕСМ с възможностите и проблемите пред събирането на статистически данни относно прилагането на съдебни процедури (като предвидените в регламента „Брюксел I”) на национално ниво.  Това е един от ключовите приоритети на ЕСМ по граждански и търговски дела, тъй като дава възможност да се направи обективна оценка относно ефективността в прилагането на европейското законодателство в отделните страни -членки, както и да се окаже позитивно влияние върху техните администрации. За целта, в рамките на ЕСМ по граждански и търговски дела е създадена специална работна група. В срещата, в рамките на мрежата взе участие и съдия Галя Маринова от Апелативен съд – Велико Търново.

Като контактна точка за целия апелативен район Велико Търново и един от деветимата съдии с такава роля в България, на 28 юни председателят на Окръжен съд – Велико Търново, съдия Теодорина Димитрова взе участие в 50-тата юбилейна среща на Европейската съдебна мрежа по наказателни дела, провела се ден след тази на сходната мрежа по граждански и търговски дела. В нея взеха участие общо 128 магистрати от страните-членки на ЕС, от асоциирани към съюза държави и от външни такива. Сред почетните гости на срещата бяха председателите на петте апелативни съдилища в България, сред които и председателят на Апелативен съд – Велико Търново, съдия Янко Янев. Ключово за срещата бе обсъждането относно предстоящото прилагане на Европейската заповед за разследване в страните-членки на ЕС.

Европейските съдебни мрежи по наказателни дела и по граждански и търговски дела имат различна история и структурни особености, но имат сходни цели и методи. В основата им стои простият принцип да се определят във всяка държава-членка съответните лица, които играят на практика основополагаща роля в областта на съдебното сътрудничество с цел създаване на мрежа от експерти, която да гарантира правилното изпълнение на молби за правна взаимопомощ. Окръжен съд – Велико Търново и Апелативен съд – Велико Търново имат дейна роля в това отношение от години като три от контактните точки в тези мрежи са именно в тези две съдилища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята