Язовири в Плевенско преляха, ситуацията е критична след обилните валежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6951539 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Обилните дъждове през последното денонощие са създали критични ситуации на места в област Плевен, съобщиха от областната администрация.

През цялата нощ областният управител Мирослав Петров, заместник-директорът на ГД ПБЗН Асен Игнатов, директорите на ОД на МВР Красимир Начев и на РД на ПБЗН Станислав Атанасов са били в с.Ракита /община Червен бряг/ и с.Садовец /община Долни Дъбник/ заради критичната ситуация. На място са били и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов.

"Язовир Ракита едно е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другият язовир - Ракита две, Соватски дол, като водата се е изляла в общо дере. В резултат на това са наводнени оранжерии, стопански дворове и мазета на къщи в селата Садовец и Ракита", каза областният управител. Той обясни, че двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия. Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни 2018 г. В комисията влизат представители на ГД "Надзор на язовирните системи и съоръжения", Държавна агенция метрология и технически надзор, БД "Дунавски район" - Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018 г.

Хората в двете села - Садовец и Ракита, са обходени и предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на положението. Взети са мерки за овладяване на ситуацията. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата, допълва Мирослав Петров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и