РЗИ: Водата в Червен бряг и в две села в общината е негодна за пиене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955851 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Във връзка с влошената метеорологична обстановка и въведеното режимно водоснабдяване в гр. Червен бряг, с. Радомирци и с. Рупци, от страна на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен е организиран учестен мониторинг на качествата на питейната вода, съобщиха днес на БТА от инспекцията.

От РЗИ припомнят, че на 6 юли е възстановено водоподаването от водоизточник "Златна Панега" и е нормализирано количеството подадена вода за населението на трите населени места, като е отменено режимното водоснабдяване. Остава обаче влошено качеството на водата по показатели мътност, манган и колиформи.

От страна на РЗИ-Плевен е издадено предписание до ВиК- Плевен за предприемане на всички оздравителни мероприятия, завишаване на дезинфекционния агент и организиране на учестен мониторинг на качествата на водата до нормализиране на обстановката.

Уведомяваме населението, че подаваната вода от водопроводната мрежа на населените места към настоящия момент не е годна за пиене и готвене и може да се използва само за хигиенни и битови нужди, се посочва в съобщението на РЗИ-Плевен. За питейни нужди да се използва бутилирана трапезна или нискоминерализирана вода. При нормализиране на обстановката и привеждане на водата към изискванията за качеството й, от страна на ВиК и РЗИ населението ще бъде уведомено допълнително.

При анализ на питейната вода от проби, взети през периода от 2 до 8 юли от село Чомаковци, те са показали замърсяване с колиформи и Ешерихия коли. В Койнаре са открити наднормени количества нитрати и замърсяване с колиформи. Шест проби от Червен бряг са показали различни отклонения от стандартите. В две проби има неприемлива мътност. В три е установено наличието на манган над допустимото. В четири е установено замърсяване с колиформи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,