РЗИ: Водата в Червен бряг и в две села в общината е негодна за пиене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955851 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Във връзка с влошената метеорологична обстановка и въведеното режимно водоснабдяване в гр. Червен бряг, с. Радомирци и с. Рупци, от страна на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен е организиран учестен мониторинг на качествата на питейната вода, съобщиха днес на БТА от инспекцията.

От РЗИ припомнят, че на 6 юли е възстановено водоподаването от водоизточник "Златна Панега" и е нормализирано количеството подадена вода за населението на трите населени места, като е отменено режимното водоснабдяване. Остава обаче влошено качеството на водата по показатели мътност, манган и колиформи.

От страна на РЗИ-Плевен е издадено предписание до ВиК- Плевен за предприемане на всички оздравителни мероприятия, завишаване на дезинфекционния агент и организиране на учестен мониторинг на качествата на водата до нормализиране на обстановката.

Уведомяваме населението, че подаваната вода от водопроводната мрежа на населените места към настоящия момент не е годна за пиене и готвене и може да се използва само за хигиенни и битови нужди, се посочва в съобщението на РЗИ-Плевен. За питейни нужди да се използва бутилирана трапезна или нискоминерализирана вода. При нормализиране на обстановката и привеждане на водата към изискванията за качеството й, от страна на ВиК и РЗИ населението ще бъде уведомено допълнително.

При анализ на питейната вода от проби, взети през периода от 2 до 8 юли от село Чомаковци, те са показали замърсяване с колиформи и Ешерихия коли. В Койнаре са открити наднормени количества нитрати и замърсяване с колиформи. Шест проби от Червен бряг са показали различни отклонения от стандартите. В две проби има неприемлива мътност. В три е установено наличието на манган над допустимото. В четири е установено замърсяване с колиформи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа