РЗИ: Водата в Червен бряг и в две села в общината е негодна за пиене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955851 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Във връзка с влошената метеорологична обстановка и въведеното режимно водоснабдяване в гр. Червен бряг, с. Радомирци и с. Рупци, от страна на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен е организиран учестен мониторинг на качествата на питейната вода, съобщиха днес на БТА от инспекцията.

От РЗИ припомнят, че на 6 юли е възстановено водоподаването от водоизточник "Златна Панега" и е нормализирано количеството подадена вода за населението на трите населени места, като е отменено режимното водоснабдяване. Остава обаче влошено качеството на водата по показатели мътност, манган и колиформи.

От страна на РЗИ-Плевен е издадено предписание до ВиК- Плевен за предприемане на всички оздравителни мероприятия, завишаване на дезинфекционния агент и организиране на учестен мониторинг на качествата на водата до нормализиране на обстановката.

Уведомяваме населението, че подаваната вода от водопроводната мрежа на населените места към настоящия момент не е годна за пиене и готвене и може да се използва само за хигиенни и битови нужди, се посочва в съобщението на РЗИ-Плевен. За питейни нужди да се използва бутилирана трапезна или нискоминерализирана вода. При нормализиране на обстановката и привеждане на водата към изискванията за качеството й, от страна на ВиК и РЗИ населението ще бъде уведомено допълнително.

При анализ на питейната вода от проби, взети през периода от 2 до 8 юли от село Чомаковци, те са показали замърсяване с колиформи и Ешерихия коли. В Койнаре са открити наднормени количества нитрати и замърсяване с колиформи. Шест проби от Червен бряг са показали различни отклонения от стандартите. В две проби има неприемлива мътност. В три е установено наличието на манган над допустимото. В четири е установено замърсяване с колиформи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на