РЗИ: Водата в Червен бряг и в две села в общината е негодна за пиене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955851 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Във връзка с влошената метеорологична обстановка и въведеното режимно водоснабдяване в гр. Червен бряг, с. Радомирци и с. Рупци, от страна на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен е организиран учестен мониторинг на качествата на питейната вода, съобщиха днес на БТА от инспекцията.

От РЗИ припомнят, че на 6 юли е възстановено водоподаването от водоизточник "Златна Панега" и е нормализирано количеството подадена вода за населението на трите населени места, като е отменено режимното водоснабдяване. Остава обаче влошено качеството на водата по показатели мътност, манган и колиформи.

От страна на РЗИ-Плевен е издадено предписание до ВиК- Плевен за предприемане на всички оздравителни мероприятия, завишаване на дезинфекционния агент и организиране на учестен мониторинг на качествата на водата до нормализиране на обстановката.

Уведомяваме населението, че подаваната вода от водопроводната мрежа на населените места към настоящия момент не е годна за пиене и готвене и може да се използва само за хигиенни и битови нужди, се посочва в съобщението на РЗИ-Плевен. За питейни нужди да се използва бутилирана трапезна или нискоминерализирана вода. При нормализиране на обстановката и привеждане на водата към изискванията за качеството й, от страна на ВиК и РЗИ населението ще бъде уведомено допълнително.

При анализ на питейната вода от проби, взети през периода от 2 до 8 юли от село Чомаковци, те са показали замърсяване с колиформи и Ешерихия коли. В Койнаре са открити наднормени количества нитрати и замърсяване с колиформи. Шест проби от Червен бряг са показали различни отклонения от стандартите. В две проби има неприемлива мътност. В три е установено наличието на манган над допустимото. В четири е установено замърсяване с колиформи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,