Проф. Доминик Роялд: Архитектурата трябва да бъде съпоставима с наследството на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6969551 www.24chasa.bg
Арх. Доминик Роялд СНИМКА: Община Велико Търново

Община Велико Търново представя арх. Доминик Роялд, член на международното жури, което ще оценява проектите в конкурса за нов градски център, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов. Арх. Роялд е доктор по история на изкуството, професор в Еcole Nationale Supеrieure d'Architecture Paris-Malaquais, където ръководи "Лаборатория за инфраструктурна архитектура Territoire" (LIAT). Тя е заместник-професор по магистърски програми AMUR и Smart Mobility в Еcole Nationale des Ponts et Chaussеes и основател е член на Architecture Action, офис за архитектура и градски дизайн в Париж.

Автор е на многобройни публикации за историята и генезиса на конструкциите, и представянията на съвременната и съвременна архитектура и града, свързващи идеите на сайта, паметника, паметта и наследството, утопията и контраутопията.

Има изследване за произвеждането на проекти в епохата на пост-въглеродния метрополис и общите пространства на биологичното разнообразие и съвременната намеса в изграденото наследство.

- Проф. Роялд, част от вашите професионални занимания е проучването на новите градски форми в Европа, САЩ, страните на Латинска Америка и др. Какви са тенденциите в тази насока?

- Ако въпросите за градската форма досега са били преобладаващи, то днес ги заменят други концепции: мобилност и нова мобилност, понятия за близките полюси и полюси на обмен, понятия за споделяне и еманципация. Всички тези нови фактори оживяват днешното градско мислене и ще създадат други градски форми, вероятно по-отворени.

- Велико Търново често присъства в класациите за най-красиви градове в света. Какво знаете за В. Търново?

- Искрено, не знам много за вашия град, но много ще се радвам да го открия.

- Нашият град има уникална природна архитектура и богата история като стара столица на България. Вашите интереси са насочени именно към съвременната архитектура и връзката й с наследството в градската среда. Какво очаквате от предложенията на участниците в надпреварата в тази насока?

- Архитектурата в историческия град не може да бъде пряка имитация или интерпретация на древната архитектура. Имитацията убива стойността на историята, тъй като въвежда временен характер, който да спре модерността. Поради това текущите проекти трябва да приемат своята съвременност като допълнителен "слой история", който ще покаже историчността на древните паметници. Трудността се крие в качеството на съвременната архитектура, която трябва да бъде съпоставима в "художествена стойност" със съществуващото наследство.

- Като доктор по история на изкуството, кои са световните архитектурни образци, които са ви впечатлили най-много от историческа гледна точка?.

- Изследвайки главно историята през 19-и и 20-и век, се интересувах от архитектурните изобретения, които са трансформирали живота на всички - универсалният магазин, колективната жилищна сграда, жп гарата, стъклените сгради, павилионната изложба и разбира се - небостъргачът. Понастоящем, във Франция бях особено развълнувана от разрушаването на универсалния магазин "Самаритан" на Франц Журдейн - невероятна сграда от стъклени подове. Съществуват асоциации на историята и съвременността, които за мен са ключови: вмъкването на Фондация "Картие" в Париж Хаусман, "Каса да Музика" в Порто, форума "Кайкса" в Мадрид. Това е истински въпрос за град и като Велико Търново: да назовем и акцентираме върху необикновени архитектури като тези, които току-що посочих.

Така например, днес Националният център за изкуство „Жорж Помпиду“ все още стои много по-добре от музеите, които изграждаме в историческите градове.

- Кои са предимствата на международните архитектурни конкурси в реализация на големи проекти, според вас?

- Международен конкурс от този тип е еквивалент на това, което в университета се нарича "състояние на изкуството", или в света на маркетинга - "бенчмаркинг". И наистина, международна конкуренция позволява да се види всичко, което е възможно да се изгради в даден момент. Така че тези три подхода са напълно оправдани, те сами по себе си имат стойността на "научна" информация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.