Пътят Смолян-Мадан ще бъде частично отворен от 15 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6969658 www.24chasa.bg
КАРТА: Google Maps

От ръководството на АПИ се ангажират до 15 септември да приключат аварийно-възстановителните дейности на срутището при Тикале и да се отвори едното платно за движението по пътя Смолян-Мадан. Това заяви на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов. За този ангажимент Славов съобщи по-рано днес и на протестиращите местни жители, блокирали преди обяд движението по трасето Смолян-Мадан. За трайното укрепване на свлачищния терен е в ход обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта, информират от Областното пътно управление /ОПУ/, предава БТА.

В зоната на свлачището сега се изпълняват дейностите по аварийно укрепване, които са възложени на дружеството, имащо договор с АПИ за поддържане на пътя, уточни областният управител. Аварийното укрепване включва анкериране, полагане на високоякостна мрежа, разчистване и отваряне на пътя. Скалната пукнатина с дължина 152 метра и широчина три метра е покрита, положени са мембрани по пукнатините по срутищния скат. В резултат на това се наблюдава "успокояване" на свлачището, дори след обилните валежи напоследък.

От следващата седмица ще се изпълнява вторият проект за аварийни мероприятия, които включват изграждане на анкерна система и високоякостна мрежа. Доставката на материалите е поръчана от Швейцария. Ще се поставят около 280 анкера, които ще бъдат "инжектирани" в сондажните отвори в скалата, уточняват от ОПУ. След изграждането на анкерната система с високоякостна мрежа, е предвидено разчистване на терена. Алпинисти ще бъдат ангажирани в изпълнението на аварийните дейности в свлачищната зона.

Изграденият обходен път през Влахово никога не е разглеждан като алтернатива на основното трасе Смолян-Мадан, отбеляза Недялко Славов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Климатологът доц. Георги Райчев крачи из София забързано и хлднокръвно дава прогнози за времето по телефона, видя "България Днес". За няколко стотин метра апаратът му не спря да звъни, като Райчев убеждаваше потърсилите го, че температурите наистина ще паднат рязко към края на седмицата и ще вали сняг.