Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията

https://www.24chasa.bg/region/article/6970748 www.24chasa.bg
Проф. Андрю Йеомен СНИМКА: Личен архив

Община Велико Търново представя архитекта проф. Андрю Йеомен - член на международното жури, което ще оценява проектите в конкурса за нов градски център, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов.

Проф. Йеомен е роден в Лондон през 1958 г. Учи в университета в Уестминстър, основава Tower 151 Architects. От 1986 г. преподава в различни университети във Великобритания и като гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген.

Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Негови статии са публикувани в Европа, Япония и САЩ. Избран е в съвет на експертите на Международната академия на архитектите през 1997 г. Гост говорител в главния дебат на Конгреса на УИА 1996 г. (Барселона и Пекин 1998).

Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в мащабни програми в този регион и Европа, в стратегическото планиране в Загреб до програмата за възстановяване в Мостар, Босна и Херцеговина. Включен е в големи градски програми за Копенхаген (Orestaden, 1993 г. - тогава най-голямата градска програма в Европа), HAAC, Загреб (градски комплекс в сътрудничество с Morphosis) и др.

- Вие сте преподавател в различни университети във Великобритания и сте гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. На какво освен на професионални умения учите своите студенти? Кое е водещото пред един млад човек, за да стане добър в тази област?

- Архитектурата е толкова широко отворена тема, че човек може да каже, че е невъзможно да се разгледат всички нейни въпроси като студент. За да бъдеш наясно с това, което става, трябва да бъдеш един от пилотите. Не става въпрос само за бъдещето, но и за миналото, което насърчавам по-младите архитекти и студенти да разглеждат. Основната цел на насърчаването ми е да се установи ниво на почтеност, което е както правдоподобно (като теория), така и възможно (като практическо предложение).

Няма вълшебна пръчица, с която да станем добри в тази професия, освен това да поддържаме почтеност и разбиране, че нашата идея има както силни страни, така и слабости. Няма формула за успех, а само индивидуалност, знание и опит, чийто микс варира в зависимост от човека.

- Участвал сте в едни от най-големите градски архитектурни програми в Европа като тази в Копенхаген. Какво очаквате от международния архитектурен конкурс за нов градски център във В. Търново – един древен, красив, но не толкова голям град?

- Когато спечелихме конкурса за Общ устройствен план в Копенхаген (1994) в същото време бяхме ангажирани от ЕС да работим по програма за реконструкция в Мостар (Босна и Херцеговина). Лично аз открих, че е доста предизвикателно, когато прелитах между военната зона и почти перфектно оформените улици на Копенхаген. Двата проекта не биха могли да бъдат по-различни по отношение на работата и хората, но по ирония на съдбата намерих симбиоза, което е основно за комуникацията, упоритостта и желанието да се направи правилното нещо.

Според мен някои от най-достойните проекти са тези, които са част от историческия контекст и предоставят контраст, чрез който този исторически контекст да бъде оценен, бидейки твърдо част от бъдещата технология.

- Защо според вас международните архитектурни конкурси са най-честният и прозрачен начин за оценка на добри предложения?

- Конкурсът за проектиране, ако е добре организиран, с добре дефинирана кратка информация и добри експерти за оценяване, може да бъде както ефективен, така и жизнеспособен метод на инвеститора да създаде възможности за даден проект в относително ефективен период от време.

- Кои предложенията на участниците в международния конкурс във В. Търново бихте оценили високо? Как очаквате да се съчетаят новаторското мислене и историческото наследство в разработките им?

- Когато виждам за пръв път предложение за дизайн, то трябва да ме очарова с работата, да видя "уловката", която да ме накара да разбера, да оценя и да се наслаждавам на намерението на автора. В предишен коментар засегнах темата (Копенхаген - Мостар), но бих казал, че човек трябва да открие новаторското мислене, което може да бъде преобладаващо в историята и в произтичащите от нея сгради и в реципрочни условия да обмислим какво може да носи наследство в новата работа, която предлагаме. Вероятно мога да завърша всички тези въпроси в едно кратко изявление за архитектурата и културата. Това е една много стара дискусия - дали е теорията спрямо практиката или изграждането на знания в сравнение с процеса на проектиране?

От моя гледна точка, архитектурата е професия, която „седи”, може би неудобно, на три стола: на изкуството, науката и търговията. Ясно е, че повечето от архитектите могат да свържат само два от тези атрибута. Мисля, че върхът на пирамидата се вижда само от няколко успешни архитекта, които свързват тези три атрибута. Интересно би било веднъж да прочетете списъка на арх. Заха Хадид на богатите хора в Обединеното кралство, тъй като тя може би е илюстрирала тази теория - изкуството като основен атрибут, реализирайки успешно много от своите проекти през последните 10 години от живота си.

Историята е пълна с различни примери, като например Бруно Таут и Лудвиг Мис ван дер Рое. Пол Вирилио е добре известен с влиянието си и последовател на Ницше, който макар и да не е по същество архитект, предоставя някои значителни начални точки за другите, като Даниел Либескин, например. Даниел Либескин е интересен пример, който се е изкачил от живота си в своята таванска стая до основния корпоративен статус, едва докосвайки строителната форма.

Аз лично смятам, че е от съществено значение да се задвижи "идентичността" на архитекта, която днес често се пренебрегва в стремежа към техническа целесъобразност. Все пак, бих казал, че сега сме изминали пълен цикъл - няма ново съдържание, просто различна обвивка. Опитът за устойчив дизайн и екологично изграждане само поражда разочарованието на архитектите, които всъщност не могат да променят човешкото поведение, тъй като човешкото тяло остава повече или по-малко със същите постоянни изисквания, т.е. подслон и възможна красота и достъпност. Ако ние като човешка раса сме развили по-голяма съпротива срещу елементите, тогава нуждата от подслон може да намалее (същото се отнася и за дрехите дори) - нещо като света на Аватар. Обаче странното е, че все още се наслаждаваме на уютните неща, на камината, отделянето на спалнята от гаража или жилищните помещения, стълбището, вратата и прозореца. Концепцията за карибската хижа на Густав Семпър по същество не се е променила, тя просто е била адаптирана. Ако наистина искаме да запазим устойчивостта, нека се върнем в гората и пещерата, в което се съмнявам, защото голяма част от развития свят ще намери това за трудно, ако не и невъзможно.

Но дали това е толкова погрешно? То е просто това, което е. Докато човек може ежедневно да се противопоставя на гравитацията или да остане буден в продължение на дни, или да ходи гол по улиците (ако улиците все още са релевантни), ние ще бъдем тук за всеки, който преследва мечтата на вечната среда.