Откриха римска военна диплома от втори век при разкопките в крепостта Состра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6978166 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Римска военна диплома от средата на втори век е открита при разкопките в крепостта Состра край троянското село Ломец. Това е 17-а поредна експедиция в римската крайпътна крепост, финансирана от община Троян. И тази година археологическите разкопките са под ръководството на проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей, като през юли археологически разкопки бяха в сектор III на кастела на пътя Ескус - Филипополис, съобщават от общинската администрация, цитирани от БТА.

Цел на проучването е била сграда с условна номерация 7, разположена до южната порта на укрепения лагер. Сградата е прилепена на фуга до външното лице на северния зид на западната фланкираща кула на портата. Заема площ от 150 кв. метра (дължина север - юг 15 метра; широчина изток-запад 10 м.) и е запазена на места до 2 метра.

Постройката е изградена от ломени камъни на калова спойка. Въз основа на проведените разкопки, сградата може да се раздели на общо четири помещения - две основни и две спомагателни тесни пространства.

Във вътрешността на сградата са открити множество керамични фрагменти от съдове, характерни за периода 4-5 век: прешлени за вретено; колективна монетна находка от медни монети, които са силно обгорели и стопени при опожаряването на сградата.

Сред най-интересните находки археолозите посочват фрагмент от бронзова военна диплома, открита в повърхностния насип на помещението. Фрагментът, макар и малък по своите размери, дава интересна информация за заселен ветеран от помощните военни части на римска провинция Долна Мизия в околностите на кастела Состра. Според един от най-добрите европейски епиграфи - Николай Шаранков, дипломата е на войник от Първа Атонска кохорта, името на командира му е Елиан. Датата на отсичането на дипломата може би е по времето на император Антонин Пий (средата на II век), от когото са повечето дипломи за Тракия и всички досега известни конституции, включващи името на Атонската кохорта. Професор Христов обръща внимание на факта, че досега нямаше диплома конкретно за войник от Атонската кохорта, само за II Луценска и II Матиакска, посочват от администрацията.

Дипломите са се издавали на пенсионираните войници от римската армия в два екземпляра. Единият получавал ветерана, а другият се съхранявал в централния архив в столицата Рим. На металните пластини се изписвала важна информация като името на притежателя на дипломата, в кои части е служил, при кой император е издаден официалният документ, имената на свидетелите от военната част, пред които се пенсионирал войникът и други. Важно било също, че наред с документа войникът получавал и торба сребърни пари и плодороден парцел земя, като по този начин било гарантирано доброто съществуване на войника до неговата смърт.

За Атонската кохорта се знае малко. Вероятно тя е създадена в началото на II век в провинция Фригия (дн. Турция). Около средата на столетието е отбелязана в станция Мелта - съседна на Состра някъде в околностите на днешния град Ловеч. През 193 г. кохортата е преместена в укрепения лагер Кабиле (до едноименното ямболско село).

Краят в използването на постройката номер 7 се датира с монети от края на 4-ти и първата половина на 5-ти век, както и керамични фрагменти, характерни за същите столетия. Относно нейното предназначение, може да се изкаже хипотезата, че тя е била първоначално сграда, свързана с бита на войниците в кастела, а впоследствие е използвана и в постлагерния период от края на 4-ти до края на 5-ти век. Със своите дебели зидове, запазени на височина до 2 метра, сама по себе си сградата е била и добре защитена, била масивна за времето си структура на два етажа. Отново със средства на Община Троян предстои консервация на откритата сграда и нейното включване в зоната на посещение от туристи, които това лято са многобройни в римската крепост.

Амбицията на Община Троян е тези разкопки да бъдат основа за един бъдещ голям проект с външно финансиране, за още по-задълбочена археология, консервация и социализиране на обекта, допълват от администрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.