Бедственото положение в Тетевенско остава, описват щетите

https://www.24chasa.bg/region/article/6978232 www.24chasa.bg
Кадър: Би Ти Ви

Проливните дъждове през нощта са усложнили обстановката в Тетевенско, където остава в сила обявеното бедствено положение. От днес започва описът на щетите. Нивото на река Вит се е покачило до 235 см, при критични стойности от 300 сантиметра.

Кметът на общината Мадлена Бояджиева заяви за БТА, че проблемите през тази нощ са били основно в Черни Вит. Поради свлачище и преливане на реката пътят за Черни Вит е бил затворен за движение. Екипите са работили цяла нощ и в момента движението се осъществява двупосочно в едната лента, разчистването с техника продължава. В селото няма ток, тъй като има отнесен от водата стълб. Поради аварията без ток е и село Дивчовото.

Проблем е имало в тетевенския квартал "Полатен", където е излязла от коритото си реката. Направени са временни диги от чували с пясък и от инертен материал, и реката е спряна. Там е имало и нови наводнени къщи, които са отводнени от екипи на пожарната.

Евакуирани са 13 деца, които са били изолирани във вила в село Гложене. С помощта на екипите на пожарната те са изведени и са в безопасност.

В село Глогово две махали продължават да бъдат откъснати заради реката и няма как там да влезе техника, добави Бояджиева. Хората от третата откъсната махала преминават по изграден вчера временен пешеходен дървен мост и по заобиколна пътека. Снабдени са с храна и вода, няма такива, които да се нуждаят от медицинска грижа.

Бояджиева заяви, че почти навсякъде в общината има свлачища, последният сигнал е от село Голям извор. На много места водата от малки долове е излязла на пътя. Всички пътища обаче са проходими.

Без водоподаване, поради повишена мътност на водата, са Тетевен, Рибарица, Български извор, както и част от Гложене, където хората ще бъдат снабдени с водоноски. Поради прекъснат водопровод без вода са и в Голям извор.

Работата с тежка техника за отклоняване на реката и изграждане на временни диги продължава в селата Градежница и Глогово.

Започва оценка на инфраструктурните щети и опис на пострадалите обекти. Ще се опишат и пораженията в частните имоти, които при възможност да бъдат компенсирани на по-късен етап.

На засегнатите от наводнението в Тетевен ще бъде оказано пълно съдействие при подаване на молби за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане с цел посрещане на инцидентно възникнали жизнено важни потребности. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция социално подпомагане.

Максимален размер на помощта е 375 лева. С тези средства хората ще могат да закупят храна и вещи от първа необходимост, допълват от агенцията.

Служителите на дирекция "Социално подпомагане" - Тетевен имат пълна готовност за оглеждане на щетите в пострадалите от наводнението райони и за оказване на подкрепа на пострадалите хора веднага щом достъпът до тях стане възможен.

Местните и областните структури на Агенцията за социално подпомагане поддържат постоянна връзка с областните и общинските институции и с екипа по бедствия и аварии към общината за синхронизирани действия в подкрепа на пострадалите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не