Бедственото положение в Тетевенско остава, описват щетите

https://www.24chasa.bg/region/article/6978232 www.24chasa.bg
Кадър: Би Ти Ви

Проливните дъждове през нощта са усложнили обстановката в Тетевенско, където остава в сила обявеното бедствено положение. От днес започва описът на щетите. Нивото на река Вит се е покачило до 235 см, при критични стойности от 300 сантиметра.

Кметът на общината Мадлена Бояджиева заяви за БТА, че проблемите през тази нощ са били основно в Черни Вит. Поради свлачище и преливане на реката пътят за Черни Вит е бил затворен за движение. Екипите са работили цяла нощ и в момента движението се осъществява двупосочно в едната лента, разчистването с техника продължава. В селото няма ток, тъй като има отнесен от водата стълб. Поради аварията без ток е и село Дивчовото.

Проблем е имало в тетевенския квартал "Полатен", където е излязла от коритото си реката. Направени са временни диги от чували с пясък и от инертен материал, и реката е спряна. Там е имало и нови наводнени къщи, които са отводнени от екипи на пожарната.

Евакуирани са 13 деца, които са били изолирани във вила в село Гложене. С помощта на екипите на пожарната те са изведени и са в безопасност.

В село Глогово две махали продължават да бъдат откъснати заради реката и няма как там да влезе техника, добави Бояджиева. Хората от третата откъсната махала преминават по изграден вчера временен пешеходен дървен мост и по заобиколна пътека. Снабдени са с храна и вода, няма такива, които да се нуждаят от медицинска грижа.

Бояджиева заяви, че почти навсякъде в общината има свлачища, последният сигнал е от село Голям извор. На много места водата от малки долове е излязла на пътя. Всички пътища обаче са проходими.

Без водоподаване, поради повишена мътност на водата, са Тетевен, Рибарица, Български извор, както и част от Гложене, където хората ще бъдат снабдени с водоноски. Поради прекъснат водопровод без вода са и в Голям извор.

Работата с тежка техника за отклоняване на реката и изграждане на временни диги продължава в селата Градежница и Глогово.

Започва оценка на инфраструктурните щети и опис на пострадалите обекти. Ще се опишат и пораженията в частните имоти, които при възможност да бъдат компенсирани на по-късен етап.

На засегнатите от наводнението в Тетевен ще бъде оказано пълно съдействие при подаване на молби за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане с цел посрещане на инцидентно възникнали жизнено важни потребности. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция социално подпомагане.

Максимален размер на помощта е 375 лева. С тези средства хората ще могат да закупят храна и вещи от първа необходимост, допълват от агенцията.

Служителите на дирекция "Социално подпомагане" - Тетевен имат пълна готовност за оглеждане на щетите в пострадалите от наводнението райони и за оказване на подкрепа на пострадалите хора веднага щом достъпът до тях стане възможен.

Местните и областните структури на Агенцията за социално подпомагане поддържат постоянна връзка с областните и общинските институции и с екипа по бедствия и аварии към общината за синхронизирани действия в подкрепа на пострадалите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и