На България спешно е нужна нова енергийна стратегия, според КНСБ

https://www.24chasa.bg/region/article/6978898 www.24chasa.bg
Пламен Димитров СНИМКА: Архив

На България е необходима спешно нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 година, това обяви днес в Стара Загора лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Тя трябвало не само да определи баланса между ядрените и въглищните мощности за производство на електричество, но и да отговори на новите предизвикателства, което решенията на Европейския съвет от края на юни т.г. налагат на страната.

Според тях режимът за използване на вредните емисии е затегнат още, а се очаквало от 1 януари догодина цената на тон емисии да скочи до 20 евро при сегашна цена от 13 евро.

"Подобен разход ще бъде непоносим за българските топлоцентрали, които работят с въглища, а България дори не е член на Платформата на въглищните региони, в която членуват 9 страни - те могат да получават европейски средства за модернизацията на производството си на ток от въглища", коментира Димитров. Той се обяви за спешни политически решения в българската енергетика, както и са ускоряване на изготвянето на националния план за климата и енергетиката.

Бъдещето на комплекса "Марица изток" е неясно, а в него работят общо 13 хиляди души, други 100 хиляди от региона са свързани косвено с него чрез фирмите, които обслужват тецовете и рудниците, притеснени са от синдиката. Засега обаче двете най-големи организации на КНСБ в "Марица изток" - тези в мините и в ТЕЦ-2, не виждат необходимост да се вдигат на протести в защита на работните си места, защото проблемите идвали от Европа, а не от българските власти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.