Водата в 9 села в Ловешко не е годна за пиене

https://www.24chasa.bg/region/article/6989484 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Водата от обществените чешми в девет ловешки села не е годна за пиене, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч.

Това са установили лабораторните изследвания на 14 проби вода от обществени местни водоизточници. Те са показали, че съответстват на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. В селата Хлевене, Лешница, Казачево, Българене, Стефаново, Малиново, Къкрина, Горно Павликене и Брестово обаче има сериозни отклонения на микробиологичните показатели спрямо изискванията на "Санитарно технически норми и правила за строителството и експлоатация на съоръженията при водоснабдяването на населените места с питейна вода".

За установените отклонения на кметовете на населените места са издадени предписания за уведомяване на населението, че водата от посочените чешми не е годна за пиене.

От РЗИ съобщават още, че били изследвани и осем проби вода от плувни басейни в селата Шипково, Бели Осъм, Орешак и Патрешко, които съответстват на изискванията за хигиената на спортните обекти и екипировка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не