Слухове за къртене на скали и рязане на дървета по Бунарджика разбунтуваха цял квартал в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6999628 www.24chasa.bg
Запуснатите акведукти по тепето трябва да се превърната отново в атракция. Снимки: Евгени Цветков

Изграждането на кафене и естрада под каменните пързалки на Бунарджика в Пловдив разгневи живеещите около хълма. "Не сме съгласни. Искаме да се запази природата. Говори се, че ще бъдат изсечени дървета, за да влязат машините", заяви Лиляна Борисова.

Тя и съседите й се канят да дадат отпор по време на общественото обсъждане, което е насрочил за сряда от 18 часа кметът на район "Централен" Георги Стаменов. На него той ще запознае обществеността с проекта за обновяване на тепето, който трябва да стартира в края на септември. Общината е отпуснала 1 млн. лева.

"Много неверни слухове се разпространяват. Естрада под пързалките не е предвидена. Там ще има батути, където децата да играят", поясни кметът. Той категорично отрече твърденията, че ще се къртят скали.

"Ще запозная хората с плановете за възстановяване на хълма и ще чуя техните предложения. Ако те са реалистични, ще ги изпълним", допълни Стаменов. И обясни, че ще бъде подменена цялата подземна инфраструктура - от върха до алеята. Тръбите били изгнили, тъй като са над 60-годишни. От 80-те стълба за осветление останали едва 10. Всички ще бъдат подменени с нови. Предвижда се видеонаблюдение и безжична интернет връзка.

Запуснатите акведукти и каменни пързалки трябва да се превърнат отново в атракции. Ще има противоударна настилка. "Ще бъдат пригодени и за деца с увреждания", допълни кметът на "Централен". Той смята, че ако зимата е по-благоприятна, обновяването на хълма ще завърши напролет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.