Слухове за къртене на скали и рязане на дървета по Бунарджика разбунтуваха цял квартал в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6999628 www.24chasa.bg
Запуснатите акведукти по тепето трябва да се превърната отново в атракция. Снимки: Евгени Цветков

Изграждането на кафене и естрада под каменните пързалки на Бунарджика в Пловдив разгневи живеещите около хълма. "Не сме съгласни. Искаме да се запази природата. Говори се, че ще бъдат изсечени дървета, за да влязат машините", заяви Лиляна Борисова.

Тя и съседите й се канят да дадат отпор по време на общественото обсъждане, което е насрочил за сряда от 18 часа кметът на район "Централен" Георги Стаменов. На него той ще запознае обществеността с проекта за обновяване на тепето, който трябва да стартира в края на септември. Общината е отпуснала 1 млн. лева.

"Много неверни слухове се разпространяват. Естрада под пързалките не е предвидена. Там ще има батути, където децата да играят", поясни кметът. Той категорично отрече твърденията, че ще се къртят скали.

"Ще запозная хората с плановете за възстановяване на хълма и ще чуя техните предложения. Ако те са реалистични, ще ги изпълним", допълни Стаменов. И обясни, че ще бъде подменена цялата подземна инфраструктура - от върха до алеята. Тръбите били изгнили, тъй като са над 60-годишни. От 80-те стълба за осветление останали едва 10. Всички ще бъдат подменени с нови. Предвижда се видеонаблюдение и безжична интернет връзка.

Запуснатите акведукти и каменни пързалки трябва да се превърнат отново в атракции. Ще има противоударна настилка. "Ще бъдат пригодени и за деца с увреждания", допълни кметът на "Централен". Той смята, че ако зимата е по-благоприятна, обновяването на хълма ще завърши напролет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.