Слухове за къртене на скали и рязане на дървета по Бунарджика разбунтуваха цял квартал в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6999628 www.24chasa.bg
Запуснатите акведукти по тепето трябва да се превърната отново в атракция. Снимки: Евгени Цветков

Изграждането на кафене и естрада под каменните пързалки на Бунарджика в Пловдив разгневи живеещите около хълма. "Не сме съгласни. Искаме да се запази природата. Говори се, че ще бъдат изсечени дървета, за да влязат машините", заяви Лиляна Борисова.

Тя и съседите й се канят да дадат отпор по време на общественото обсъждане, което е насрочил за сряда от 18 часа кметът на район "Централен" Георги Стаменов. На него той ще запознае обществеността с проекта за обновяване на тепето, който трябва да стартира в края на септември. Общината е отпуснала 1 млн. лева.

"Много неверни слухове се разпространяват. Естрада под пързалките не е предвидена. Там ще има батути, където децата да играят", поясни кметът. Той категорично отрече твърденията, че ще се къртят скали.

"Ще запозная хората с плановете за възстановяване на хълма и ще чуя техните предложения. Ако те са реалистични, ще ги изпълним", допълни Стаменов. И обясни, че ще бъде подменена цялата подземна инфраструктура - от върха до алеята. Тръбите били изгнили, тъй като са над 60-годишни. От 80-те стълба за осветление останали едва 10. Всички ще бъдат подменени с нови. Предвижда се видеонаблюдение и безжична интернет връзка.

Запуснатите акведукти и каменни пързалки трябва да се превърнат отново в атракции. Ще има противоударна настилка. "Ще бъдат пригодени и за деца с увреждания", допълни кметът на "Централен". Той смята, че ако зимата е по-благоприятна, обновяването на хълма ще завърши напролет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не