Като млад следовател Хари Харалампиев разпитва цигуларя Руджиеро Ричи заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7005425 www.24chasa.bg
Хари Харалампиев разказва спомени от любопитната случка с известния цигулар.

През 1971-а световният музикант бил в Пловдив и на път за София волгата, с която го возят, удря пешеходец

Ричи дава автограф на разследващия

Преди 47 г. известният наказателен адвокат и един от защитниците на българските медици в Либия Хари Харалампиев има неочаквана среща със световнопризнатия цигулар Руджиеро Ричи.

Американец от италиански произход, Ричи е първият цигулар в света, който през 1947 г. свири и записва 24-те капричиа на Паганини по оригиналните партитури на гениалния Маестро. През 1971 г. цигуларят е за първи път в България, за да изнесе концерт по време на фестивала “Софийски музикални седмици”, а Хари Харалампиев е млад следовател към окръжната прокуратура в Пазарджик.

“Няма да забравя 1 юни 1971 г. - помня този ден до най-малки подробности. Тогава

неочаквано срещнах

един от виртуозите на

световната музика,

а спомените не питат, когато те връхлитат и лекичко те стискат за гърлото”, разказва с вълнение адвокатът. В онзи ден Хари Харалампиев е дежурен следовател. Обаждат му се за катастрофа с пострадал човек край село Звъничево. Тогава няма магистрала - оттам минава пътят София - Пловдив.

“Когато пристигнах на мястото, видях една “Волга”, спряла встрани от пътя по посока към София. На нея имаше надпис “Дирекция българска музика”. Предварително бях уведомен, че колата е блъснала внезапно излязъл на пътното платно пешеходец, който е ранен и е бил откаран в болницата в Пазарджик.

Беше топъл следобед и отивайки към колата, видях, че прозорците на задните врати бяха спуснати, а в купето на задната седалка имаше двама мъже. Единият беше над 50-годишен, а другият - млад човек. Насочих се към по-възрастния и го попитах: “Какво видяхте? Как стана инцидентът?”

За моя изненада той леко се усмихна и започна безпомощно да вдига рамене. В този момент в разговора се намеси младежът, който ми обясни, че спътникът му не разбира какво питам, защото е чужденец”, разказва Харалампиев.

Той обяснил на младия мъж, който се оказва преводач, че те двамата и шофьорът на волгата трябва да го придружат до следствената служба, където ще ги разпита и запише показанията им за произшествието. Преди това обаче трябва да минат през болницата, за да се запознае Харалампиев със състоянието на пострадалия пешеходец.

Вече в двора на болницата преводачът пита Харалампиев има ли представа кой е чуждестранният му спътник. Следователят отвръща, че го вижда за първи път. “Това е световноизвестният цигулар Руджиеро Ричи”, казва младежът. Харалампиев признава, че  

в първия момент

се стъписва,

като чува името,

и за да излезе от неловкото положение, пита: “А какво прави Пабло Казалас?”

“Става дума за световноизвестен челист, за когото бях чел. Но зададох въпроса така, все едно става дума за мой близък приятел”, усмихва се днес адвокатът.

Руджиеро Ричи бил изненадан от въпроса и попитал следователя откъде познава Казалас. “Признах си, че само съм чел за музиканта, на което Ричи, учтиво усмихнат, ми обясни, че Казалас е много възрастен - над 90 г., и вече не изнася концерти.”

В болницата следователят и придружаващите го разбират, че

пострадалият е със

счупен крак, но

като цяло е добре

“Вече бяхме в моя кабинет, но още не бях започнал разпита, когато Ричи попита чрез преводача може ли да се обади от моя служебен телефон.  

Неохотно се съгласих, но казах на преводача да ми превежда предстоящия телефонен разговор”, продължава разказа си Харалампиев. Гениалният цигулар всъщност се обажда на големия български диригент Константин Илиев, който тогава е главен диригент на Софийската филхармония. Оказва се, че именитият цигулар и филхармонията са имали предвидена репетиция за предстоящ концерт.

С няколко думи Руджиеро Ричи обяснява на българския си колега какво се е случило. Уведомява го, че не са пострадали и са добре, и моли да започнат репетицията без него, а той ще се включи, когато пристигне в София. Ще тръгне след разпит в Пазарджик.

Това силно впечатлява младия Харалампиев, който си дава сметка, че пред себе си има световноизвестен музикант, който обаче в нито един момент не е възроптал на исканията му, а напротив, през цялото време се усмихва добронамерено.

“Можеше да откаже разпита от позицията на личността си и на това, че е американски гражданин, да потърси съдействие от висшестоящи органи или посолство.

Предстоеше му

важна репетиция

за сериозен концерт. Но нищо такова не направи. Дадох си сметка, че съм срещнал изключителен човек от друга реалност”, признава Харалампиев. Разпитът на американския музикант приключва бързо и по-скоро е формален, защото Ричи заявява, че не е видял какво и как точно се е случило при катастрофата.

“В процеса на разговора великият цигулар ми показа какво е етично поведение и уважение. Беше странна смесица от скромност и самочувствие, което ме порази”, обяснява юристът. Той моли за автограф и подава нов луксозен бележник към музиканта.  

“Руджиеро Ричи се усмихна и с един аристократичен жест написа името си и датата. След това ми каза: “Младежо, по света съм дал хиляди автографи, но да дам автограф при толкова странни обстоятелства, ми се случва за първи път”, спомня си адвокатът.

Така приключва срещата на Хари Харалампиев с гениалния музикант Руджиеро Ричи. Адвокатът пази като скъп спомен бележника с автографа на цигуларя, в който през годините поставят подписите си и емблематични български творци като Борис Димовски, Тодор Цонев, Милен Пенев, Милко Димов.

По време на активната си кариера

Руджиеро Ричи

посещава България

още един път

През 1987 г. той изнася концерт на фестивала “Варненско лято”. Той концертира из целия свят с 300-годишна цигулка “Гуарниери”, предоставена му специално от общината в Генуа.

По време на катастрофата край Звъничено обаче цигулката не е с него, явно защото се е връщал от разходка в Пловдив. През пролетта инструментът беше изложен за един ден в Казанлък за празника на лютиерите.

Руджиеро Ричи умира през 2012 г. на 94 г. в дома си в Палм Спрингс, Калифорния, оставил за поколенията безценни записи на музиката си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,