Художествената галерия в Силистра очаква да бъде ремонтирана

https://www.24chasa.bg/region/article/7007006 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Малко над 850 хиляди евро ще получи Силистренската община по трансграничния проект „HERCULT“ – Развитие на общия туризъм и възстановяване на културното наследство“, осъществяван с град Кълъраш. Общата безвъзмездна финансова помощ по проекта е 1 499 992,54 евро, а срокът за изпълнение на проекта е почти 28 месеца.

Водеща страна по проекта е Силистра, като съфинансирането е в размер на 33 300 лв.

Вече е подписан съвместният договор между кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и президентът на Окръжния съвет в Кълъраш Василе Илиуца.

Основно предвидените дейности са свързани с популяризиране на културното наследство, но ще бъде направен ремонт и на Художествената галерия в Силистра.

Предвидено е възстановяване на покрива на сградата, на дограмата, фасадата и всички декоративни капандури, на статуята на Прометей.

Ще бъде ремонтиран старият градски часовник, монтиран на покрива на галерията. Механизмът е изработен преди повече от 130 години, от чешката фирма „Хайнц“, а е бил монтиран в Силистра в периода 1890-1891 година, когато е и построена сградата на бившето педагогическо училище, днес Художествена галерия. На всеки кръгъл час трябва да се чува звън на камбана. И въпреки, че е издържал земетресенията през 1977 и 1990 година е претърпял вече няколко ремонта.

Циферблатите на часовника показват четирите посоки на света, а за хората от града часовникът е архитектурно чудо и е един от основните символи на Силистра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",