45 опасни мостове установи прокуратура в Апелативен район - Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7013850 www.24chasa.bg

Над 45 мостове са в лошо експлоатационно състояние и се нуждаят от спешен основен ремонт. Това  е констатирала проверка на Апелативна прокуратура – гр.Велико Търново на територията на Великотърновския апелативен район.  Оттам съобщиха, че тя е разпоредена на 2 май т.г. съгласно годишния план за дейност на отдел „Надзор за законност“  за 2018г.

Проверката е приключила, като на територията на Великотърновската апелативна зона са проверени всички мостови съоръжения върху републиканската пътна мрежа и тези върху местните пътища. Част от тях са в добро експлоатационно състояние.

Констатирана е потребност от отстраняване на нарушения и пропуски, като непочистена буйна храстовидна и дървесна растителност по, под и около съоръженията, препятстваща видимостта и спомагаща разрушаването на конструкцията, затлачване на речното корито; липса на хоризонтална, вертикална маркировка или несъответствие помежду им, замърсеност на пътното платно или тротоара; дефекти и повреди по предпазните огради и парапети; несъответствие във височината съобразно нормативните изисквания; запушени отводнители, липсващи решетки; отводнителите (воронките) нямат удължители; износване на настилката, слягане на подходите, пропуквания, обрушване (събаряне – пълно или частично) на бетоновото покритие, оголване и корозия на арматурата, течове по устоите на съоръжението, лошо състояние на дилатационните фуги, отчитат от прокуратурата.

За немалка част от проверените мостове - над 45, е констатирано лошото им експлоатационно състояние и належаща необходимост от извършването на основен ремонт. Те са част от републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на всички области. Примери за това са в област В.Търново мостът над р. Янтра в местността Дълга лъка от републиканската пътна мрежа и мостът над р. Янтра между с .Шемшево и с. Леденик на общински път.

ОП Габрово посочва, че мост към Божковска поляна в община Трявна е затворен за движение на ППС с пътен знак, като стоманобетоновата конструкция е силно компрометирана-подкопана и има опасност за преминаващите по него пешеходци.

Мост в гр.Летница, обл.Ловеч, на ул. „Шипка“, над канал с дължина около десет метра е във видимо лошо състояние с нарушена цялост на настилката и без метален парапет или мантинели от двете страни.

В критично състояние е мостът над река Осъм при с.Козар Белене обл. Плевен. Същият от едната страна е върху насип прекъсващ старото корито на р. Осъм. Има нарушения на конструктивни елементи и е опасен за срутване. Такова е и състоянието на Моста над река Дъбнишка бара, където са откраднати ограничителните системи. Необходимо Областно пътно управление спешно да обезопаси моста.

Мост по бул. „Трети март“ /известен като Сарайският мост/ в гр. Русе е с влошено експлоатационно състояние. Констатирани са частични разрушения по устоите.Мост на път III - 202 км. 36+946 с. Кацелово е с пукнатини по пътно платно и е необходимо е да се вземат спешни мерки относно укрепване на средната опора, възстановяване на брегоукрепването

За проверените мостови съоръжения, за които е налице необходимост от ремонтно-възстановителни дейности, са набелязани конкретни мерки за укрепването им и са дадени срокове за осъществяването им. Там, където това не е направено от комисиите, прокуратурите са дали предложение незабавно да се предприемат необходимите мерки, използвайки правомощията си..

От териториалните прокуратури са ангажирали органите на МВР да активизират упражняването на сигналните си функции като следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях.

Направените констатации, налагащи предприемане на мерки от различно естество и в различен период от време, предполагат извършването на контролна проверка, която ще бъде осъществена от Апелативна прокуратура-гр.Велико Търново, след изтичане на определените срокове за отстраняване на нарушенията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси