Всеки ден пускат филм с Велко Кънев в Елхово

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7014871 www.24chasa.bg
Снимки от ранните години на Велко Кънев и от сценичните му превъплъщения са показани в две от залите на музея в Елхово. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Откриха музей на актьора в родния му град, чакат костюма му от “Даскал”

В Елхово всеки ден ще се върти филм, в който играе Велко Кънев. В родния град на актьора, любимец на публиката, откриха музей, посветен на живота и творчеството му.

Постоянната експозиция “Велко Кънев” бе осветена навръх Голяма Богородица. Сбирката се намира в емблематичната Бяла къща на централния площад в Елхово. До 1989 г. сградата е била дом на художественотворческата интелигенция. След това в нея е

имало ресторант,

където Велко

обичал да отсяда

на раздумка

с приятели.

Идеята в Елхово да бъде почетен подобаващо именитият артист е от няколко години. Имало предложения площадът в центъра или улица да носи неговото име или да му се изгради паметник. Накрая е решено да се направи музей по повод 70-годишнината от рождението му, която бе на 31 юли. Община Елхово предостави Бялата къща на етнографско-археологическия музей в града, който ще се грижи и за постоянната експозиция “Велко Кънев”.

“Актьорът, който си отиде от този свят едва на 63 г., остави неизличима диря в театъра и киното със своите запомнящи се роли. Безспорно той е едно от имената, които прославят града ни. Общината ни предостави къщата, както пое и финансирането на ремонта. Експозицията

ще е отворена по

4 часа на ден, входът

ще е свободен”,

каза директорът на етнографско-археологическия музей Христо Христов.

В сградата има три зали, една от тях е салон за прожектиране на филми с участието на Велко Кънев. В другите две са подредени снимки от архива на семейството му и театрите, в които е работил.

Първата зала е с фотоси от детските и юношеските му години. Има го на снимки заедно с родителите си Кера и Христо, както и с брат си Къньо, а по-късно и със съпругата си Дора, която също е от Елхово.

Интересни мигове са запечатани от войнишките години на Велко Кънев, с децата от махалата и със съучениците му от местната гимназия. Не липсват и снимки на актьора след любимия му риболов в р. Тунджа.

Другата зала е със снимки от негови участия в театрални постановки и филми. На експозиционни стелажи са подредени

десетките награди,

които е получавал,

дипломата му

от ВИТИЗ,

който е завършил с пълно отличие на държавните изпити, лични албуми със снимки от гимназиалните години. Показан е нагръдният знак, който актьорът получава като почетен гражданин на Сливен.

Запазено място има и орденът “Св. св. Кирил и Методий - първа степен” за заслуги в областта на културата и изкуството, който получава през 2008 г., за 60-годишнината си.

“Експонатите са събрани

благодарение на

съпругата му Дора,

получихме помощ и от Народния театър “Иван Вазов”, Сатиричния театър и Съюза на артистите. Експозицията ще се допълва. Имаме уверението, че Народният театър ще ни предостави сценичния костюм от моноспектакъла “Даскал”, за който Велко Кънев получава през 2007 г. втора награда на международния фестивал на моноспектаклите в Санкт Петербург”, обясни шефът на музея.

Кметът на Елхово Петър Киров, съпругата на актьора Дора Кънева и шефът на музея Христо Христов откриха постоянната експозиция след водосвет, отслужен от иконом Николай Клюнков.

Сред гостите бяха братът на актьора Къньо Ламбов със съпругата си Марина, проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, който също е роден и израснал в Елхово, областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Десетки жители, приятели и роднини на актьора бяха сред първите, разгледали експозицията.

Велко Кънев прави и първите си стъпки в театъра, докато е в основното училище. Излиза на сцената на местното читалище в самодейната театрална трупа. През 1962 г., едва 14-годишен, участва в пиесата на Асен Босев “Кандидат за Луната”.

Баща му Христо е бил шивач във военното поделение. Майка му Кера пък започва работа като реквизитор в театъра към Дома на Народната армия. Като малко дете той идвал при нея в залата и се запалил по театралното изкуство. Попивал репликите на актьорите, докато гледал репетициите, а режисьорът Стойчо Стойчев, вече покойник, открил у него бъдещия талант.

Кандидатствал във ВИТИЗ, но го скъсали. Обаче

Апостол Карамитев

забелязал

самородния му

талант

и го взел в класа си. През 1973 г. Велко завършва ВИТИЗ. Професионалната му актьорска кариера започва в Драматичния театър “Стефан Киров” в Сливен, където играе 3 г. Заради това през 2010 г. тогавашният кмет Йордан

Лечков му връчва

званието “почетен

гражданин на

Сливен”

След това Велко Кънев играе в Сатиричния театър, а от 1979 г. е член на трупата на Народния. Удостоен е със званието “заслужил артист” през 1982 г., а 5 г. по-късно и с “народен артист”.

Изиграл е над 40 роли в театъра, а за ролята си на поп Кръстьо от “Великденско вино” на Константин Илиев получава “Аскеер” за водеща мъжка роля през 1994 г.

Велко Кънев е

един от най-обичаните

български актьори

Той ще бъде запомнен с киноролите си в “Бон шанс, инспекторе”, “Миграцията на паламуда”, “Оркестър без име”, “Хайка за вълци”, “Хан Аспарух”, “Мъжки времена”, “Нощем с белите коне”, “Да обичаш на инат”, “Матриархат”. В “Клуб НЛО” си партнира с Георги Мамалев, Павел Поппандов, Антон Радичев.

Експозицията в Бялата къща ще бъде отворена за посещения всеки работен ден от 9 до 13 ч. След това до 17 ч ще може да се разглежда, ако желаещите се обадят на телефона на музея. Филмите с участието на Велко Кънев ще бъдат прожектирани всеки ден от 10 ч.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.