Съкровището от Калиакра вероятно е татарска плячка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7030232 www.24chasa.bg
Росен Пеевски, археолог, доц. Бони Петрунова, кметът на Каварна Нина Ставрева, директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев СНИМКА: Дияна Райнова

Намереното гърне с монети и други златни предмети при разкопките на Калиакра е вероятно е татарска плячка – обяви в Каварна доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Според нея, работната хипотеза, която може да претърпи развитие, е следната: „През 1393 г. татарите претърпяват страшно поражение от монголите. Това ги изтласква от степите, те минават река Дунав и започват да плячкосват цялата Северна Добруджа. Има абсолютно сигурно сведение, че от тях е превзета Варна и плячкосана. Няма как да са пропуснали и Калиакра. Очевидно някой от техните по-важни вождове се е настанил във вътрешния град на Калиакра, построил си е една къщурка, немного изпипана, която аз наричам татарската къща, и там е събирал своята плячка. През 1399 г. обаче татарите са прогонени от цялата Северна Добруджа и са разселени в различни места. Вероятно тогава е била опожарена татарската къща и нейният собственик, бятайки, е повдигнал плочата на пода и е скрил там гърнето.” В полза на тази хипотеза говори и факът, че копчетата са с конците, което означава, че рязани набързо.

Доц. Петрунова припомни съдържанието на гърнето, открито на 17 август в сектор 83 на разкопките на Кариакра в техния 15-и сезон: „То съдържа 957 предмета – 873 сребърни монети, 28 – златни, от които 8 дуката, 11 –апликации, 28 копчета, 11 златни обеци, като те са били направени на чифт и има една еднична, 2 сребърни пръстена, 4 мъниста от скъпоценни камъни, едното – златно”.

„Тепърва, освен ефекта на красивите предмети, ние ще извличаме информация, която дава много отговори за историята на Калиакра и на българската държава в края на 14 век. Гърнето за нас е като SMS от 14 век. Предметите ще се изследват поне година” – каза доц. Петрунова.

Сега гърнето-съкровище е в Националния исторически музей. „Предстои да се прибере в Историческия музей в Каварна, но там първо трябва да направят специални витрини и да гарантират сигурност” – каза доц. Петрунова. Тя благодари на общината за финансовата подкрепа за разкопките, както и на ромите, които са разбрали какво е да си археолог, докато са помагали на разкопките.

СНИМКА: Националният исторически музей

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.