Вълчев: През 2017 г. 24 000 ученици са върнати обратно в образователната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/7031768 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Миналата година отчетохме 24 000 деца, които бяха включени допълнително в образователната система. Това каза днес в курорта "Камчия" министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в съвещание с началниците на Регионалните управления по образование.

Усилията за включването на тези деца в образователната система са ежедневни, обясни Вълчев. Той уточни, че за връщането на децата в образователната система се разчита основно на педагогическия персонал, особено се разчита на тези специалисти, които са училища и детски гради с концентрация на деца от уязвими групи. Вълчев каза, че за тях са били отпуснати допълнително 25 милиона лева. Министърът посочи, че извън тези 24 000 деца, са констатирани 8000, които са заминали в чужбина, предаде БТА.

Министърът коментира още, че много училища са назначили допълнително образователни медиатори, които работят със семействата на отпадналите деца. Той допълни, че това не означава, че са обхванати всички деца. По думите му тези усилия трябва да бъдат перманентни по време на цялата учебна година. Той каза още, че 14 000 деца не са били намерени, за да бъдат върнати в системата, а други 10 000 са били открити, но въпреки усилията не са успели да се върнат в училище, но работата с тях продължава. Вълчев каза, че най-голямото отпадане от системата е след завършване на основно образование.

За недостига на учители министърът каза, че следващите десетилетия ще имаме повсеместен недостиг на пазара на труда, във всички сфери и системи. Тези, които ще влизат на пазара на труда, ще са две трети от излизащите. По думите на министъра засега все още имаме резерв на пазара на труда - има учители, излезли по-рано от пазара на труда, и сега се връщат, но основната мярка е увеличението на възнагражденията. Вълчев каза, че недостигът на учители е особено остър в някои дисциплини - физика, математика, информационни технологии, ресурсни учители. Министерството има пълна инфорамция колко учители се пенсионират или предстои да навлязат в пенсионна възраст, но от друга страна има информация и за учащите във висши училища в специалност с придобиване на педагогическа правоспособност.

В сравнение с миналата учебна година се запазва продължителността на ваканциите, каза още министърът. Разликата е за седми клас, които ще учат с две седмици повече и съответно изпитите след 7-ми клас ще са през юни, но цялата кампания по кандидатстване и класиране няма да е по-дълга.

В момента близо 100 образователни институции се ремонтират изцяло по ОП "Региони в растеж" и програмата за развитие на селските райони, съобщи още министърът. Общо в над 900 училища протичат ремонтни дейности. По думите на министъра в малко над 50 училища в страната ремонтните дейности няма да са приключили до началото на учебната година, но навсякъде ще бъде създадена организация за стартирането на учебната година. Според него с наближаването на първия учебен ден този брой на училища ще намалее и вероятно ще е около 30-40.

В отговор на въпрос ще премине ли Националния институт по хидрология и метеорология /НИМХ/ към министерството Вълчев каза, че това е по-вероятното и приемливото решение. Той обясни, че НИМХ не е типичния научен институт, защото при него доминираща е оперативната дейност. Според него институтът е по-скоро национална служба, която има национално възложена задача - функция по хидро-метеорологичното обслужване на 7-8 министерства. Институтът има ангажименти по три закона. Ние също смятаме, че когато става въпрос за такава държавна функция, трябва да имаме по-големи възможности и провомощия по отношения на тези функции, т.е. тя не трябва да зависи изцяло от академичната автономия. По думите на министъра е обсъден и вариантът за оставане в рамките на БАН, но той по-скоро не е възприет. В отговор на въпрос за краен срок за решение на проблема Вълчев каза, че тъй като едно такова извеждане е свързано и със закона за държавния бюджет, то най-вероятно формално ще се случи от 1 януари 2019 година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са