Обсъждат увеличаването на резерват "Калиакра" в края на септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7032895 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

МОСВ стартира процедура за увеличаване на площта на резерват "Калиакра", който е разположен в землищата на селата Българево и Свети Никола, община Каварна, съобщи пресцентърът на общинската управа в крайморския град. Процедурата е в съответствие с текстове от Закона за защитените територии, предаде БТА.

Предложението за разширяване на територията на резервата е на община Каварна и предвижда включването на седем имота съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Българево. Тези имоти представляват ценни екосистеми с характерна степна растителност и животински свят и следва да бъдат опазени в тяхната цялост, посочват от община Каварна. Паралелно с процедурата за увеличаване на площта на резервата, ще бъде проведена и процедура за намаляване на площта на защитена местност "Степите", от която ще бъдат изключени пет от седемте имота. Целта на двете процедури е запазване на интегритета на екосистемата, включваща ценни степни съобщества и видове, смятат експертите.

Съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии, МОСВ организира на 28 септември обществено обсъждане на предложението на община Каварна за увеличаване на площта на резерват "Калиакра" и намаляване на площта на защитената местност "Степите" . Обсъждането ще бъде в РИОСВ - Варна, където се намира и документацията за двете процедури. Заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите писмени становища, възражения и предложения, информират от община Каварна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.