Обсъждат увеличаването на резерват "Калиакра" в края на септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7032895 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

МОСВ стартира процедура за увеличаване на площта на резерват "Калиакра", който е разположен в землищата на селата Българево и Свети Никола, община Каварна, съобщи пресцентърът на общинската управа в крайморския град. Процедурата е в съответствие с текстове от Закона за защитените територии, предаде БТА.

Предложението за разширяване на територията на резервата е на община Каварна и предвижда включването на седем имота съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Българево. Тези имоти представляват ценни екосистеми с характерна степна растителност и животински свят и следва да бъдат опазени в тяхната цялост, посочват от община Каварна. Паралелно с процедурата за увеличаване на площта на резервата, ще бъде проведена и процедура за намаляване на площта на защитена местност "Степите", от която ще бъдат изключени пет от седемте имота. Целта на двете процедури е запазване на интегритета на екосистемата, включваща ценни степни съобщества и видове, смятат експертите.

Съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии, МОСВ организира на 28 септември обществено обсъждане на предложението на община Каварна за увеличаване на площта на резерват "Калиакра" и намаляване на площта на защитената местност "Степите" . Обсъждането ще бъде в РИОСВ - Варна, където се намира и документацията за двете процедури. Заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите писмени становища, възражения и предложения, информират от община Каварна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са