Забраниха за пиене водата от седем чешми в Хасково

https://www.24chasa.bg/region/article/7033194 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

РЗИ е забранила да се пие водата от седем чешми в Хасково, съобщиха от общината. Предписанието с дата 30 август е било изготвено заради нарушени микробиологични и химични показатели.

Изследвани са били местни водоизточници, които традиционно са използвани от населението. Пробите са показали, че водата не отговаря на нормите за качество по контролираните показатели. Водата от чешмата под гимназията по автотранспорт е с превишение на колиформи и нитрати. Тази на ул. "Бачо Киро" също е с превишение на нормата за колиформи.

Пробите на чешмата на ул. "Ахрида" са с наднормено съдържание на колиформи, ентерококи, манган и желязо. С колиформи и нитрати е и водата на чешмата на ул. "Балатон". Тази на ул. "Каменни 1" е с установено над нормите съдържание на колиформи и Ешерихия коли. Проби от чешмата "Георги" в парка "Кенана" сочат по-високо от допустимото съдържание на колиформи и нитрати, а чешмата в същия парк - "Три чучура", е с превишение на нормите за колиформи и Ешерихия коли.

Предписанието задължава общината да обозначи седемте чешми с предупреждение, че водата не е годна за питейни нужди, и да уведоми чрез медиите населението на Хасково да не я използва, уточняват от общината.

Водата от ВиК-мрежата в областния център също не е годна за питейни нужди и готвене от април м.г., когато в част от мрежата бе констатирано наднормено съдържание на естествен уран и алфа активност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.