Дали детето ще страда от затлъстяване, зависи от първите му 1000 дни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7033704 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

„Основният проблем за страната – затлъстяването, реално се решава в първите 1000 дни на детето. Майката не бива да наддава повече от 15-16 кг” – каза в курорта „Албена” доц. Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, член на Европейската асоциация на науките за хранене.

Вторият важен момент за храненето на децата, според него, е преди пубертета, когато се формирали мастните клетки. „Основният проблем на затлъстяването е обездвижването. Деца на възраст от 6 до 12 г. стоят пред компютъра 25,7 часа на седмица”- заяви медикът.

„Във всички развити страни две трети от населението умира от сърдечно-съдови заболявания. България е на едно от първите места в тази класация. Диабетът и затлъстяването са основните фактори за това. Затова борбата с тях трябва да започне в ранна детска възраст” – добави Ханджиев.

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г. Според същото проучване, се наблюдават негативни тенденции в храненето на децата в България, сред които увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Това съобщават организаторите на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“, което се провежда в курорта „Албена „от 1 до 6 септември. За 6 дни по време на училището, родители с децата си и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. Събитието се провежда под патронажа министъра на здравеопазването на Кирил Ананиев и е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и комплекс „Албена”.

Тази година участниците ще са 60. Според доц. Ханджиев, най-големият плюс на училището е, че дава образование за правилно хранене, което после се пренася. „В Кърджали има учреден клуб „Училище за здраве”. В училища в София предвиждаме тази година беседи с деца и родители за здравословното хранене” – каза още доц. Ханджиев. В училището ще разглеждат и книжката „Хранене и здраве” – от български и френски автори, в която се обяснява подробно балканската диета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,