Мария Габриел подкрепи инициативата на Младежки ГЕРБ срещу фалшивите новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7035114 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ГЕРБ

Българският еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подкрепи инициатива на Младежи ГЕРБ срещу фалшивите новини, която се състоя в центъра на Варна. Под мотото "Само истината, не на фалшивите новини" преминава и летният университет на младежката организация, който също се организира в морската столица, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

За да разяснят негативния ефект и начините за предпазване от подвеждащата информация, младежите са организирали инициатива в центъра на Варна. На видео стена пред входа на Морската градина е излъчен кратък филм, а участниците в политическата академия са се включили в раздаването на флаери.

"Винаги ще има фалшиви новини, но това, което можем да направим, е да намалим въздействието им, защото те рушат доверието в демократичните ценности, рушат доверието в нас като хора! Свободата на информация е неприкосновена, затова всяка инициатива, която показва колко е важно да правим информиран избор, е полезна. Медийната грамотност е изключително важна. Тя изисква да проверяваме достоверността на информацията", е коментирала Мария Габриел.

В инициативата са се включили също председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев и народните представители от ГЕРБ Васил Цветков, Галя Василева, Радостин Танев и Станислава Стоянова.

"Фалшивите новини, поднесени с гръмки и скандални заглавия, лесно привличат интерес, но изкривяват реалността и въвеждат в заблуда. Хигиената на четене изисква внимателно да подбираме източниците на информация, на които бихме могли да се доверим. Споделяйки в социалните мрежи манипулирани факти и тълкувания, на практика ставаш съучастник в лъжа", е заявил председателят на МГЕРБ Георг Георгиев. "Съжалявам, че има политически партии и техни представители, които са съпричастни към производството и разпространението на фалшиви новини. Ролята на политиците е да бъдат достоверен източник и да вдъхват доверие. Обратното е нелепо!", категоричен е бил Георг Георгиев.

"Проверявайте фактите, преди да се доверите! Сайтове със съмнителни заглавия "изникват" периодично в интернет пространството единствено за да заблуждават с фалшиви новини. Не вярвайте на медии, страници и профили в социалните мрежи, които не познавате и всяка информация в тях е скандална! Най-лесният начин да се предпазите е да не отваряте линк, ако не идва от достатъчно надежден източник", са съветвали младежите чрез флаерите и краткия видео филм, който е привлякъл интереса на варненци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 103 000 лева ще заработи Веселин Маринов от тазгодишния си коледен концерт. Предварителните прогнози сочат, че печалбата от традиционна му изява по това време на годината ще е рекордна. Веско обяви, че коледното му творческо празненство тази година ще се проведе на 3 декември в НДК, като това ще е 22-рият му концерт на сцената на зала 1.

Лятото официално си отиде! И идват студ, силен вятър и слани. От днес времето в цялата страна значително се влошава, като високите стойности на температурите и слънчевото време остават като мил спомен. "Чувствителното понижаване на температурите ще се усети във вторник и сряда. Добрата новина е, че в края на седмицата ще има леко повишение на

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените