Мария Габриел подкрепи инициативата на Младежки ГЕРБ срещу фалшивите новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7035114 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ГЕРБ

Българският еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подкрепи инициатива на Младежи ГЕРБ срещу фалшивите новини, която се състоя в центъра на Варна. Под мотото "Само истината, не на фалшивите новини" преминава и летният университет на младежката организация, който също се организира в морската столица, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

За да разяснят негативния ефект и начините за предпазване от подвеждащата информация, младежите са организирали инициатива в центъра на Варна. На видео стена пред входа на Морската градина е излъчен кратък филм, а участниците в политическата академия са се включили в раздаването на флаери.

"Винаги ще има фалшиви новини, но това, което можем да направим, е да намалим въздействието им, защото те рушат доверието в демократичните ценности, рушат доверието в нас като хора! Свободата на информация е неприкосновена, затова всяка инициатива, която показва колко е важно да правим информиран избор, е полезна. Медийната грамотност е изключително важна. Тя изисква да проверяваме достоверността на информацията", е коментирала Мария Габриел.

В инициативата са се включили също председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев и народните представители от ГЕРБ Васил Цветков, Галя Василева, Радостин Танев и Станислава Стоянова.

"Фалшивите новини, поднесени с гръмки и скандални заглавия, лесно привличат интерес, но изкривяват реалността и въвеждат в заблуда. Хигиената на четене изисква внимателно да подбираме източниците на информация, на които бихме могли да се доверим. Споделяйки в социалните мрежи манипулирани факти и тълкувания, на практика ставаш съучастник в лъжа", е заявил председателят на МГЕРБ Георг Георгиев. "Съжалявам, че има политически партии и техни представители, които са съпричастни към производството и разпространението на фалшиви новини. Ролята на политиците е да бъдат достоверен източник и да вдъхват доверие. Обратното е нелепо!", категоричен е бил Георг Георгиев.

"Проверявайте фактите, преди да се доверите! Сайтове със съмнителни заглавия "изникват" периодично в интернет пространството единствено за да заблуждават с фалшиви новини. Не вярвайте на медии, страници и профили в социалните мрежи, които не познавате и всяка информация в тях е скандална! Най-лесният начин да се предпазите е да не отваряте линк, ако не идва от достатъчно надежден източник", са съветвали младежите чрез флаерите и краткия видео филм, който е привлякъл интереса на варненци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.