Съдия към подсъдим, ударил фоторепортер: Стига сме играли на котка и мишка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7037040 www.24chasa.bg
Фоторепортерът Борислав Пенков /в дясно/ и подсъдимият Петър Биберов минути преди да влязат в съдебната зала. Снимка: Авторът

"Стига сме си играли на котка и мишка", не се сдържа бургаският районен съдия Анатоли Бобоков, докато се опитваше да разбере защо подсъдимият за побой над бургаски фоторепортер не е получил обвинителния акт по делото.

Оказа се, че Петър Биберов-Кюфтето, който се разследва за побой над фотографа Борислав Пенков, не е бил открит на посочените от него адреси. Според защитникът му адвокат Димчо Тодоров обаче той не е бил търсен настоятелно, за да му бъде връчен обвинителния акт.

След кратък спор в залата, където днес трябваше да тръгне разпоредителното заседание,  съдът го отложи за пореден път и го насрочи за 13 септември, като изиска Бургаската адвокатска колегия да осигури резервен защитник, за да не се отлага повече процеса. Преди това връчи обвинителният акт на подсъдимия.

Съдия Бобоков настоя Петър Биберов да посочи актуален адрес и предупреди, че ако той промени местоживеенето си или не се яви на следващото заседание, ще измени мярката му за неотклонение.

"Съдът ще реши, има достатъчно доказателствен материал, от тук нататък съдията решава. Според мен така трябва да се постъпва при всички спорове в тази държава", коментира в кулоарите на съда фоторепортерът Пенков.

Подсъдимият Биберов отказа коментар и първоначално не позволи да бъде сниман, но после сам застана пред обективите.

Инцидентът, за който се разследва, е от 26 ноември, 2017 г. Според обвинителния акт Биберов е ударил няколко пъти с крак Пенков докато снимал заведение в Морската градина. Фоторепортерът бил изпратен там от редакцията, в която работи, за да снима щетите от пожар, вилнял в ресторанта. Докато си вършел работата към него приближили няколко мъже и се опитали да го изгонят. Последвал спор, при който Биберов ударил фотографа.

За претърпени неимуществени вреди Пенков е предявил граждански иск в размер на 50 000 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на