Община Елена прехвърля на държавата 4 язовира

https://www.24chasa.bg/region/article/7039877 www.24chasa.bg
Водоемите нямат сключени договори с наемател

На последната сесия Общинският съвет в Елена взе решение за безвъзмездно прехвърляне в полза на държавата правото на собственост на 4 язовира публична общинска собственост. Три от тях – „Константин“, „Батаклика“ и „Крумчевци“ се намират в землището на с. Константин, а четвъртият - „Руховци“ е разположен в едноименното землище, съобщиха от местната администрация. За тези водоеми няма сключени договори с наематели и общината се възползва от дадената възможност от измененията на закона собствеността на язовирите да бъде прехвърлена безвъзмездно в полза на държавата.

Община Елена е собственик на осем язовира. За привеждането им в състояние, напълно отговарящо на изискванията за безопасна експлоатация и последващата им издръжка, общината трябва да разходва финансов и технически ресурс в пъти по-голям от приходите от наеми. Във връзка със спазване на изискванията за техническа и безопасна експлоатация на неотдадените под наем язовири, общината заплаща и годишно възнаграждение на оператор на язовирни стени и съоръженията към тях.

Останалите 4 язовира – „Опитно поле“, „Беброво“, „Палици“ и „Червенковци“ са отдадени под наем за срок от 10 години. Общината предвижда да бъдат подписани анекси с наемателите, в които да бъде вменено изпълнението за тяхна сметка на всички изисквания, произтичащи от Закона за водите и свързаните с него подзаконови нормативни актове, включително поддържането на контролно-измервателна система, изпълнението на дадени предписания, както и възстановяването на евентуално наложените имуществени санкции. При отказ от наемателите да сключат анекси, договорите за наем ще бъдат прекратени и язовирите, след решение на ОбС, безвъзмездно предадени на държавата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.