Двете револверни саби на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще гостуват в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/7041939 www.24chasa.bg

Двете револверни саби на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще гостуват в Добрич в продължение на месец. В петък, в зала „Възраждане” на Художествената галерия в Добрич ще бъде открита изложба „150 години подвиг и памет”. Надежда Иванова, която има задачата да подготви експозицията, разказва с вълнение, че тези две светини от Възраждането идват за първи път в нашия град. „Експозицията е предоставена от националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа”, а тези две светини идват за първи път в нашия град” – каза Надежда Иванова, уредник в Регионалния исторически музей.. На откриването обществена лекция ще произнесе и директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

„За нас, като добруджанци това би трябвало да е изключително събитие, тъй като Стефан Караджа, макар и роден в далечното ямболско село Ичме, винаги е бил възпяван като добруджанския войвода от Тулча, събрал под знамето си 129 храбри мъже, готови с цената на живота си да се борят за свободата на родината” - разказва уредникът. Много важно е на тази изложба да дойдат децата, подрастващите, защото докосването до тези светини носи трепет, продължава Иванова.

24 са таблата от експозицията. Те съдържат уникални фотоматериали, знаме на четата и няколко юбилейни монети, пощенски карти и марки, издавани по повод годишнините от честванията на събитията, литографии и два внушителни портрета почти в цял ръст на войводите. Изложбата” 150 години подвиг и памет” ще е в Добрич до 7 октомври. Официалното откриване ще е в петък - на 7 септември, от 17 ч.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.