Двете револверни саби на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще гостуват в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/7041939 www.24chasa.bg

Двете револверни саби на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще гостуват в Добрич в продължение на месец. В петък, в зала „Възраждане” на Художествената галерия в Добрич ще бъде открита изложба „150 години подвиг и памет”. Надежда Иванова, която има задачата да подготви експозицията, разказва с вълнение, че тези две светини от Възраждането идват за първи път в нашия град. „Експозицията е предоставена от националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа”, а тези две светини идват за първи път в нашия град” – каза Надежда Иванова, уредник в Регионалния исторически музей.. На откриването обществена лекция ще произнесе и директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

„За нас, като добруджанци това би трябвало да е изключително събитие, тъй като Стефан Караджа, макар и роден в далечното ямболско село Ичме, винаги е бил възпяван като добруджанския войвода от Тулча, събрал под знамето си 129 храбри мъже, готови с цената на живота си да се борят за свободата на родината” - разказва уредникът. Много важно е на тази изложба да дойдат децата, подрастващите, защото докосването до тези светини носи трепет, продължава Иванова.

24 са таблата от експозицията. Те съдържат уникални фотоматериали, знаме на четата и няколко юбилейни монети, пощенски карти и марки, издавани по повод годишнините от честванията на събитията, литографии и два внушителни портрета почти в цял ръст на войводите. Изложбата” 150 години подвиг и памет” ще е в Добрич до 7 октомври. Официалното откриване ще е в петък - на 7 септември, от 17 ч.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.