Българите-преселници от Румъния, се събират на събор в село Дъбовик

https://www.24chasa.bg/region/article/7042103 www.24chasa.bg

Деветото издание на Събора на българите-преселници от Северна Добруджа ще се проведе на 7 и 8 септември в село Дъбовик, община Ген. Тошево. Една от целите е да съхранят езика и обичаите си, коментира кметът Стоянка Първева.

Неслучайно и темата на кръглата маса, която ще се проведе в първия ден на събитието е наречена „Път на преселението”. Обща е съдбата на българите-преселници и българите, които живеят в Украйна, Молдова и таврийските българи. Всички те минават един път на преселението през различните войни, коментира кметът на селото.

Лектори на кръглата маса ще бъдат Галин Георгиев от Етнографския музей към БАН, както и Надежда Иванова от Регионалния исторически музей –Добрич. Гости на събора са и българи от село Лунка, община Долна Чумарла в Румъния.Участие в събора ще вземат и самодейни състави от Добричка и Варненска области. „В село Дъбовик са се преселили най-компактни маси население от Долна Чамурла през 1940 г.” – каза още Първева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.