Българите-преселници от Румъния, се събират на събор в село Дъбовик

https://www.24chasa.bg/region/article/7042103 www.24chasa.bg

Деветото издание на Събора на българите-преселници от Северна Добруджа ще се проведе на 7 и 8 септември в село Дъбовик, община Ген. Тошево. Една от целите е да съхранят езика и обичаите си, коментира кметът Стоянка Първева.

Неслучайно и темата на кръглата маса, която ще се проведе в първия ден на събитието е наречена „Път на преселението”. Обща е съдбата на българите-преселници и българите, които живеят в Украйна, Молдова и таврийските българи. Всички те минават един път на преселението през различните войни, коментира кметът на селото.

Лектори на кръглата маса ще бъдат Галин Георгиев от Етнографския музей към БАН, както и Надежда Иванова от Регионалния исторически музей –Добрич. Гости на събора са и българи от село Лунка, община Долна Чумарла в Румъния.Участие в събора ще вземат и самодейни състави от Добричка и Варненска области. „В село Дъбовик са се преселили най-компактни маси население от Долна Чамурла през 1940 г.” – каза още Първева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.