Българите-преселници от Румъния, се събират на събор в село Дъбовик

https://www.24chasa.bg/region/article/7042103 www.24chasa.bg

Деветото издание на Събора на българите-преселници от Северна Добруджа ще се проведе на 7 и 8 септември в село Дъбовик, община Ген. Тошево. Една от целите е да съхранят езика и обичаите си, коментира кметът Стоянка Първева.

Неслучайно и темата на кръглата маса, която ще се проведе в първия ден на събитието е наречена „Път на преселението”. Обща е съдбата на българите-преселници и българите, които живеят в Украйна, Молдова и таврийските българи. Всички те минават един път на преселението през различните войни, коментира кметът на селото.

Лектори на кръглата маса ще бъдат Галин Георгиев от Етнографския музей към БАН, както и Надежда Иванова от Регионалния исторически музей –Добрич. Гости на събора са и българи от село Лунка, община Долна Чумарла в Румъния.Участие в събора ще вземат и самодейни състави от Добричка и Варненска области. „В село Дъбовик са се преселили най-компактни маси население от Долна Чамурла през 1940 г.” – каза още Първева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.