Започва ремонт на новия дом за административния съд във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7043813 www.24chasa.bg
Сградата, в която ще се настани Административният съд СНИМКА: Дима Максимова

Започва ремонтът и преустройството на сградата, в която ще се помещава Административния съд във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на институцията. На 5 септември е съставен Протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж „Извършване на основен ремонт и преустройство на сграда за нуждите на Административен съд – Велико Търново на ул. „Иван Вазов“ № 1“. С това фактически започват реконструкцията на сградата – паметник на културата, за чието изпълнение е определен шестмесечен срок. На символичната "първа копка" присъствали представители на възложителя – Висшият съдебен съвет, на строителя – ДЗЗД „Темида 2017“, гр. София, строителният надзор и председателят на Административен съд – Велико Търново – Георги Чемширов.

От създаването си преди 11 години Административният съд се помещава над бивша дискотека в района на старото военно училище. Магистратите правораздават в две малки съдебни зали, а от няколко години съдът е трудно достъпен заради изкопите, останали при ремонта на водопроводите във Велико Търново.

През 2012 г. за нуждите на съда бе закупена сградата паметник в старата част на града. Едва на 9 юли 2018 г. обаче бе подписан дългоочакваният договор за обществена поръчка за ремонтите. Висшият съдебен съвет проведе открита процедура за възлагане, в резултат на която за изпълнител е определено ДЗЗД „Темида 2017“, гр. София. Цената на цялостния ремонт за привеждане на постройката във вид, подходящ за съдебна палата, възлиза на 1 904 602 лева, сочи информация на сайта на съда. С приключването на ремонта и адаптирането на сградата за целите на административното правораздаване ще бъде разрешен и най-същественият проблем на съда, посочва председателя Георги Чемширов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни