Караянчева прие почетния караул по повод 330 години от Чипровското въстание

https://www.24chasa.bg/region/article/7045512 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева в Чипровци СНИМКИ: Авторката

В град Чипровци отбелязаха 330-тата годишнина от Чипровското въстание. Председателят на Народбото събрание Цвета Караянчева прие строя и поздрави почетния караул от представителни гвардейски роти и ученически отряд.

"Героите на Чипровци светят с непомръкващия блясък на саможертвата, на безкористната любов към Отечеството и беззаветната преданост към род и родина", отбеляза в словото си пред жителите и гостите на града председателят на Народно събрание.

"Днес мечтата на бунтовниците от 1688 г. е осъществена, но споменът за тях трябва да се очиства от плевелите на забвението, а стореното от тях трябва да се изучава като пример за себеотрицание, народолюбие и пиетет към всичко българско и родно." Подчерта още, че огънят и ятаганът не успяват да заличат делото на радетелите за свобода и равноправие и историята е изписала със златни букви имената на тия достойни българи и родолюбци, воглаве с подбудителите и водачите на въстанието Петър Парчевич и Петър Богдан.

Цвета Караянчева призова жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприемчиви, да обичат своя роден край и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история. Съпроводена от директорката д-р Анита Комитска, областният управител Росен Белчев, видинският митрополит Даниил и кмета на Чипровци Пламен Макавеев Петков, тя посети обновената експозиция на историческия музей, поспря и тихо се помоли пред Иконата на Света Богородица и седна зад тъкачния стан в залата. Така тя преплете от пъстрите нишки на чипровския килим, прославил града по цял свят и признат от ЮНЕСКО. Тържествата завършиха с пищна заря. Открита бе и изложба- графика на художника Венелин Захариев- Вен Зах, посветена на Чипровското въстание от 1668 - ма година. На градския площад Гвардейският представителен духов оркестър - София с демонстративни изпълнения откри концертната програма. В нея участва Държавен танцов ансамбъл „Пирин” - Благоевград. Гражданите поздравихa и народните представители от ГЕРБ Ирена Димова и Дилян Димитров.

За всички дни на тържествата община Чипровци е подготвила и фолклорна програма с участието на популярни народни певци: Володя Стоянов, Христо Косашки, Ива и Велислава Костадинови. На тържествена сесия общинските съветници обявиха за почетен гражданин проф. Лилия Илиева, която през миналата година откри в Италия ръкописа на първата история на България, написана от духовника от Чипровци Петър-Богдан през 1667 година, век преди Паисиевата. "Дори да е след десетилетие, но тук трябва да отвори врати автономен институт за изследване на културата на българските католици. Мястото му е точно тук, където преди 330 години е избухнало едно въстание - битка за Европа, битка за християнската цивилизация, битка за културното ни присъединяване към Европа, заяви проф. Илиева. Почетен гражданин стана и Франциск Драгинов, наследник на чипровски бежанци от село Винга, Румъния. Той осигурява издръжката на фолклорния ансамбъл "Българче" в своето село, грижи се за храмовете на вярата. В Чипровци годишнината от въстанието бе отбелязана с много прояви. Направена бе възстановка на сцени от въстанието, а наследници на избягали участници от Винга изнесоха концерт с автентичен български фолклор, предаван от поколение на поколение в продължение на 330 години.

Чипровци е един от най-значимите градове в българската история. Наричали го цветето на България. Със своята книжовна школа и първото светско училище открито през 1624 година, със своята непримиримост към робството, малкото китно градче се превръща във символ на свободния български дух. Въпреки че организаторите на въстанието са католици, в него взимат участие и много православни българи от близкитеа села Железна, Копиловци и Клисура, както и от околностите, обединени от желанието си да бъдат господари на собствената си съдба.

Чипровското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през ранното Българско възраждане. То е най-висш израз на българския дух, желание и воля за свобода и независимост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,