Министър Вълчев е на посещение в Кюстендил преди началото на учебната година

https://www.24chasa.bg/region/article/7048831 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев Снимка: Архив

Много задачи предстоят в началото на новата учебна година, каза на работна среща в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той разговаря с представители на общината, директори на училища и детски градини и синдикални организации. Министърът ще посети днес детски градини и учебни заведения в региона.

По време на работната среща, министър Вълчев посочи, че е важно да бъде решен с проблема с ранното отпадане на ученици от образователната система, съобщава БТА.

"Направихме информационна система, информационна свързаност. Опитваме се тази териториална отговорност, която имат общините, да я разделим между образователните институции, каза министър Вълчев. Според него работата по механизма за обхват на децата и учениците в образователната система през тази година трябва да бъде по-фокусирана, и да има и по-добро взаимодействие между отделните институции.

Увеличението на учителските заплати е един много голям бюджетен ангажимент, каза още министърът и допълни, че за четирите години, след като бъде завършено поетапното увеличение, то ще струва около 1,4 милиарда лева. Министър Вълчев посочи, че учителите са най-важните, не само като участници в механизма за обхващане на всички деца в образователния процес, но и на тях се разчита най-вече по отношение децата да усвоят базовите умения и компетентности.

"Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии, но в системата на образованието трябва да оправдаем това доверие", посочи още министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа