Главнокомандващият гръцките ВМС впечатлен от църквите в Несебър

https://www.24chasa.bg/region/article/7087858 www.24chasa.bg
Кметът Николай Димитров, гръцкият вицеадмирал Николаос Цунис и контраадмирал Петев /от ляво на дясно/ влизат в Стария град.

Главнокомандващият гръцките ВМС вицеадмирал Николаос Цунис и командирът на военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев посетиха Несебър.

Гостите се срещнаха с кмета Николай Димитров, който разказа за близките връзки, които градът развива с Гърция и по-специално с Неа Месембрия, чиито основатели са преселници от Несебър.

От главнокомандващия на гръцките ВМС вицеадмирал Николаос Цунис кметът Димитров получи плакет във формата на кораб. Макетът е на гръцки плавателен съд, герой от Първата световна война.

По време на посещението си в Археологическия музей двамата висши офицери се запознаха с безценни артефакти, които свидетелстват за ключовата роля на Несебър като древно пристанище. Вицеедмирал Цунис и българският му колега минаха по т.н. Духовния път на Стария Несебър, който обединява старинните църкви в града. Гостът от съседна Гърция останал очарован от прекрасните храмове от византийската епоха, свидетелстващи за хилядолетния възход на Несебър.

Вицеадмирал Цунис дари кмета на Несебър с плакет под формата на кораб.

Посещението на вицеадмирал Цунис в България и срещата му с контраадмирал Петев имат за цел да се дискутират въпроси от взаимен интерес, свързани с развитието на флота и връзките с партньорските натовски военноморски структури, коментираха от морската община.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не