Резерватът "Сребърна" отбеляза 70 години от създаването си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7093463 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Преди 70 години резерватът „Сребърна“ е обявен за защитена територия, а преди 35 години е създаден и Природонаучният музей към него. „Сребърна“ е част от Световното наследство на UNESCO. За 70 години множество са и отличията получени от международни научни организации. От няколко години посетителите на Сребърна имат и възможността да наблюдават в реално време какво се случва с колонията на къдроглавите пеликани - емблемата на резервата.

Уникалността на резервата е най-ценното, което може да се каже за него, споделя екоексперта от РИОСВ – Русе Момчил Петров. Уникално място от гледна точка на съществуващата екосистема, наличните природни условия и богатството си от птичи видове. Доказано е, че в „Сребърна“ гнездят 108 вида птици, а общият брой на установените видове надхвърля 200. Повече от половината от тях са водолюбиви, предвид факта, че езерото е сладководно.

И точно тази екосистема е била широко разпространена в миналото в страната ни, по крайбрежието на Дунав, разказват специалистите, докато в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век не се дава началото на държавна политика за унищожаване на влажните зони и превръщането им в обработваеми земи. Смятало се, че тези влажни зони са загуба на плодородни земи, което от перспективата на годините се оказало съвсем погрешно твърдение, тъй като влажните зони се оказало, че имат изключително значение, както за биологичното разнообразие, така и за т.нар. екосистемни услуги – ползите, които природата дава на живота на хората – въздух, вода – природни ресурси.

Тогава „Сребърна“ оцелява, благодарение на това, че е била обявена за развъдник за блатни птици. С този акт през далечната 1948 година районът се обявява за защитен.

Година по-късно обаче е изправена пред екологичен проблем с изграждането на крайдунавската дига от село Ветрен до Силистра, като така е прекъсната връзката между езерото и река Дунав.

Връзка, която е била важна за опресняването на водата в езерото и за обмена на популация на рибите. Така рибното богатство се е възпроизвеждало и съхранявало.

Основният проблем, който има своята актуалност и днес е моментът с натрупването на органична материя по дъното, с голямото количество растителност и биомаса. В резултат на това се наблюдава процес на гниене и развитие на микроорганизми, които изчерпват голяма част от разтворения във водата кислород, разказа още Момчил Петров.

Освен това районът е бил, а и днес е заобиколен от много обработваеми площи. В последните десетина години се наблюдава и интензивно торене и използване на много минерални торове, които посредством валежните и подпочвени води попадат в езерото, както и в редица други водоеми и по този начин е на лице замърсяване.

Промените от 1949 година до днес, в екосистемата, са много. Дълги години не е имало пряк обмен на води между езерото и реката, докато не започва изграждането на канали, които частично подобряват ситуацията.

През 1977 година прекъсване на дигата между Ветрен и Силистра дава възможност при високи речни води водата безпрепятствено да навлиза в езерото, а 17 години по-късно е изграден и източния канал свързващ го директно с Дунав. Изградени са и два шлюза, които спомагат за опресняването на водата в Сребърна.

А защо проблемът съществува и днес – просто защото постъпването на вода от реката не е с такава циркулация, с каквато е била преди 1949 година, което продължава да затруднява отнасянето на натрупаната органична материя, утайки и наслагвания.

Като цяло обаче е подобрена популацията на видовете риби. Днес има такива, които са липсвали в миналото и отново са се появили, както и са изчезнали други, които са били типично блатни видове – като лина и обикновената каракуда.

Промени има и с навлизането на инвазивни растителни видове, които изместват местните растителни, тъй като са по-добре приспособими и се развиват по-бързо. Пример за това са яворът негундо – ясенолистен явор, аморфата . Видове, които са внесени и използвани в края на XIX и началото на XX век, за брегоукрепване, за укрепване на ерозионни терени, свлачища и жп линии.

През годините се наблюдават различни колебания във видовия състав и на птиците, но основните промени са в числеността и популациите – резултат от редица екологични фактори.

Преди 45 години имаше много повече от птици от всеки даден вид, коментира орнитологът Росен Илиев, който дълги години е начело на Природонаучния музей в Сребърна. Но намаляването на птиците според него не е еднозначно и не касае само Сребърна, а е планетарно явление. Птиците намаляват навсякъде, а изчезнал вид в резервата няма.

Преди 30 години морският орел се е смятал за изчезнал. Днес отново има присъствие, макар да не е установено гнездене на територията на резервата в Сребърна. Обикновено може да бъде открит на някои от дунавските острови.

И въпреки многото видове птици, „Сребърна“ остава популярен с гнездовата колония на къдроглавия пеликан, която е единствена за България. А числеността му в последните повече от 40 години е константна величина, от порядъка на 140-150 пеликана пристигат всяка година.

Колонията пеликани в Сребърна е известна от дълбока древност. Никой не може да каже откога птиците са там, но за тях може да се каже, че са изключително упорити и всяка година отглеждат поколение – независимо от природните условия, независимо от това дали има поражения върху гнездовия процес.

През последните години се наблюдава присъствието и на един друг вид, който за България като гнездящ се е считал също за изчезнал – розовият пеликан. Неговите гнездови колонии да разположени основно по долното течение на Дунав, по влажните зони и най-вече по делтата на реката, в румънската част на реката – над 2 000 пеликана.

В последните две години обаче се наблюдава постоянно присъствие в Сребърна. За първи път тази година розовите пеликани излюпиха поколение. До скоро те идваха, информативно минаваха и преминаваха, без да строят гнезда.

В миналото колонията е била смесена. Старите хора си спомнят розовите пеликани от преди стотина години.

Според Росен Илиев с обявяването на „Сребърна“ за биосферен резерват много от проблемите пред защитената територия се разрешават. Влизат в сила много забрани.

В миналото се е риболувало професионално в резервата – сега е забранено. Ловяли са се и ондатри за кожи по линия на Ловно-рибарския съюз.

Към днешна дата пред „Сребърна“ не стои нищо сериозно, което да застрашава биоразнообразието там, споделя още д-р Илиев.

Музеят в Сребърна разполага с една наистина добра база и добър туристически продукт. Увеличава се в годините и броя на туристите, които проявяват интерес към резервата. И само за няколко години от 7-8 хиляди нараства с една трета. Тази година туристическите посещения са били 12 000. За догодина имаме идея да предложим на гостите си обиколка из резервата с гид, съобщи директорът на музея Елена Илиева. Още повече, резерватът бе обявен тази година вече за биосферен парк, което дава възможност това място да стане икономически проспериращо – да се произвеждат екопродукти с марката на резервата, да се използва ресурсът, който той предлага и така да се увеличава неговата популярност.

Мечтата на онези, чийто живот е свързан с резервата е той да продължи да съществува, а хората които го посещават да бъдат удовлетворени. Местното население да започне да оценява това богатство, с което разполага, да се гордее с него и да го опазва – да го възприемат като нещо наистина свое.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Игралият като централен бранител в срещата с "Етър" футболист на "Левски" Хали Тиам ще бъде върнат в халфовата линия на отбора. Това ще се случи при гостуването на "сините" на "Берое". Двубоят ще се изиграе в събота, 15 декември, от 17,30 часа в Стара Загора. Тиам ще трябва да внимава за действията си,

Иско освиркан от феновете на "Бернабеу" след най-тежката загуба у дома "Реал" (Мадрид) се тресе от скандали! Испанският гранд допусна най-тежката си домакинска загуба в историята на Шампионската лига. Тимът допусна шокиращо поражение с 0:3 от непретенциозния тим на ЦСКА (Москва). Статистиката сочи,

Столичен фризьор се оказа тайният дилър на разбитата преди седмица банда оръжейни търговци. Тогава при операция на ГДБОП са задържани седем човека в момент на вътрешна сделка помежду си в казанлъшко село. Антимафиотите изземват 17 автомата "Калашников", 15 картечни пистолета и 12 цеви за оръжие. Арабинът с българско гражданство Билял Хабиб е