Дариха музея в Несебър с архиви на основателката му Жана Чимбулева

https://www.24chasa.bg/region/article/7095217 www.24chasa.bg
Кметът на Несебър Николай Димитров/вляво/ и директорът на музея Тодор Марваков разглеждат ценното дарение.

Летописна книга, запечатала важни събития и срещи, ценни записки и стари фотографии дари семейството на основателката на музея в Несебър Жана Чимбулева. Вещите, които носят голяма сантиментална стойност, бяха предадени на кмета Николай Димитров от племенницата на Жана Чимбулева -  Антоанета Радомирова.

Идеята е дарението не само да обогати фонда на Археологическия музей, но и да даде ново виждане за времето и процесите, довели до приемането на Несебър в листата на ЮНЕСКО, за изграждането и началните години от дейността на музея, който съхранява безценни паметници на културата, сподели Антоанета Радомирова.

След като изрази специални благодарности към семейството на Жана Чимбулева, кметът Димитров предаде архивите на директора на Археологическия музей Тодор Марваков. Така любимата рожба на Жана Чимбулева - музеят на Несебър, попълни историята  си с нови данни за работата и откритията на цяло поколение музейни работници.

"Жана Чимбулева е личност с огромен принос за съвременния Несебър. С упорство и последователност тя преследваше своята мечта - родният град да получи признание и място в листата с обекти със световно културно наследство. Нейната амбиция и неуморен труд ни вдъхновява, обединява и мотивира да продължаваме да работим за съхранение на хилядолетния Несебър", сподели Николай Димитров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не