Най-младият магистрат в Бургаския административен съд го оглави

https://www.24chasa.bg/region/article/7127937 www.24chasa.bg
Съдия Чавдар Димитров по време на лекция сред бургаски ученици.

 Бургаският магистрат Чавдар Димитров бе избран с пълно единодушие от Съдийската колегия на ВСС за административен ръководител – председател на Административен съд Бургас, съобщиха от пресофиса на Апелативния съд.

Пред членовете на Съдийската колегия 41-годишният Димитров, който е най-младият магистрат в Административния съд, сподели, че участва в конкурса залагайки на своя юридически опит, експертни и комуникационни знания и умения. Той заяви намерение, с подкрепата на магистратите и заимстваните от страната и чужбина добри практики, да запази достигнатата от съда висока ефективност в правораздаването и да мотивира колегите си към постоянно повишаване на този стандарт чрез зачитане на утвърдените в работата на съда принципи на прозрачност, независимост, бързина и качество. Съдия Димитров има над 16 г. юридически стаж и то в органите на съдебната власт. С решение на ВСС е бил командирован за една година в Брюксел като национален експерт в Генералната дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия.

По време на изслушването Чавдар Димитров е набелязал няколко акцента за развитие на Административен съд Бургас, сред които гарантиране независимост и равнопоставеност на магистратите, засилване на формите на съдийското самоуправление като ефективно средство за ограничаване на възможностите за влияние върху независимостта на съда, постигане на стабилен баланс между повишаване на качеството на правораздавателната дейност и подобряването на бързината на правораздаването,  участие и развитие на електронното правосъдие в административното производство. Новият председател  възнамерява да създаде и специален форум за обмяна на идеи между съдиите.

Подкрепа за кандидатурата на Чавдар Димитров са заявили председателят на ВКС Лозан Панов, на ВАС Георги Чолаков, членовете на ВСС Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята