До 4 месеца детмаг "Снежанка" става художествена галерия

https://www.24chasa.bg/region/article/7136933 www.24chasa.bg
Бившият детмаг "Снежанка" ще се превърне в модерна художествена галерия СНИМКА: Евгени Цветков

Жалбата, която забави ремонта, отхвърлена

Почти 30-годишна епопея с бившия детмаг "Снежанка" е на път да се реши, а сградата в сърцето на Пловдив скоро да се превърне в художествена галерия на две нива. Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на декласирания участник "Саграда" и е потвърдила избора на "Ай ди ел".

"Сега ще чакаме 14 дни и ако няма обжалване пред Върховния административен съд, подписваме договора с избрания изпълнител и започва работа", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Според заместника му инж. Тошо Пашов след като КЗК е потвърдила резултата от проведения търг, значи комисията си е свършила задачата.

Автор на проекта за преустройството на бившия соцмагазин в художествена галерия е арх. Петко Костадинов. Инвестицията е 1,1 млн. лева. Предвиждат се големи зали с много светлина за експониране на картини. Ще има товарен асаньор, с който ще могат да се транспортират и мащабни скулптури. Вратите и стъклата ще са бронирани от гледна точка на сигурност и охрана.

Вътрешният ремонт включва още подмяна на ВиК, нова елинсталция, климатизация и направа на подове. В момента имотът отвътре представлява голи бетонни стени.

Новата галерия трябваше да е готова до края на декември, но заради жалбата на "Саграда" преустройството се забави. Половината от имота е общински, а останалата част - на реститути. Подялбата стана факт след дългогодишни преговори, които бяха подети от екипа на кмета Иван Тотев. Преди това десетилетия проблемът не можеше да бъде решен, а имотът стоеше като язва в центъра на града. Сега близо 1000 кв. метра от сградата са притежание на общината. Тя оправи фасадата и изчисти отвътре помещенията.

Предвижда се през 2019 г., когато градът е европейска столица на културата, в бившия детмаг да бъдат представени престижни изложби.