Ако сержант Тепавичаров не бе избил от милост семейството си, днес щеше да е изплатил заема от 235 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7137360 www.24chasa.bg

Какво трябва да направи жертвата на домашно насилие?

2500 жени са поискали и са получили от МВР защита след жалби за домашно насилие само през 2017 г.

Полицията съветва да не се премълчава, защото последствията може да са ужасяващи. В нова поредица “24 часа” ще ви разкаже за някои фатално завършили истории.

МВР съветва да се вземат мерки навреме, без страх и вяра, че домашният насилник ще се промени с времето. Ето какво може да направите, ако сте жертва на насилие вкъщи:

1. Посетете лекар, който да ви издаде документ за уврежданията и следите от насилие.

2. Включете се в програми за превенция и защита от домашно насилие, където се оказва помощ на пострадалите.

3. Молба до районното управление на МВР за налагане на спешни мерки за закрила от домашно насилие.

4. Молба до районния съд за издаване на заповед за защитни мерки. Може да се подаде лично, от роднина, или чрез началника на районното управление на МВР. Прилага се декларация за извършеното насилие. Не се плащат такси при подаването на молбата в съда.

Насилието вкъщи може да е физическо (блъскане, удряне, хвърляне на предмети, заключване в стая и др.), сексуално (принуждават ви със сила към интимност или гледане на порно, жестокост по време на акта, принуда със сила, ревност), емоционално (подигравки, манипулации, забрани, обиди към близки, унижения, заплахи, ограничаване на контактите ви).

На 19 януари 2013 г. в Пловдив Георги Тепавичаров застреля съпругата си, двете им деца и себе си

Вярвал, че така спасява всички

Ако преди 5 години сержант Георги Тепавичаров от авиобаза Граф Игнатиево не беше застрелял двете си деца, съпругата и накрая себе си, сега щеше да е погасил кредита си от 235 хил. лева. Именно заради него той изби цялото си семейство на 19 януари 2013 г. в Пловдив.  

“Още не мога да повярвам, че Георги е натиснал спусъка. Трепереше над синовете си - 4-годишния Ангел и 8-годишния Илия. Обичаше жена си Николина. Рядко се среща такъв мъж”, казва Габриела Вълкова, съседка на семейството.

Тройното убийство, последвано от самоубийство, още стряска хората от блока на бул. “Македония”. Мнозина правят аналогия с драмата в столичния кв. “Надежда”, където 26-годишният Викторио Александров застреля приятелката си Дарина и невръстната им дъщеричка.

“Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на най-близките си”, недоумяват комшиите на Георги Тепавичаров. В Нареченски бани, където живеят родителите му Стоянка и Илия, още не могат да забравят трагедията. Често там хората виждат как

майката ходи

на гробищата.

Четиримата са

положени един

до друг

Между Николина и Георги са двете братчета.

Според разследващите около 4 ч призори Георги е ликвидирал първо Николина със законния си пистолет. После влязъл в детската стая и опрял оръжието в главите на спящите си синове. Последният куршум е бил за него. 

Четирите трупа бяха открити 3 дни по-късно от брата на военния Костадин Тепавичаров. Ключът е бил пъхнат отвътре, но издърпан така, че да може да се затвори. Братът е имал дубликат. С него отключил и изпаднал в шок, когато видял окървавения труп на Николина. Вратата на детската стая била затисната с нещо тежко от другата страна и не успял да влезе. Това бил трупът на Георги.

Последна ги видяла живи майката на Николина Албена Царева. Два дни преди трагедията тя пристигнала от Чепеларе в Пловдив, за да отиде на лекар. Пренощувала и си тръгнала на следващия ден. Странно е, че никой от комшиите в блока не е чул изстрелите.

“Пълна мистерия си остава случилото се със семейството. Няма и кого да попитаме. Тайната си отиде с тях”, казват местните.

Според кмета на Нареченски бани Васил Куртев възрастните Тепавичарови все още са смазани от мъка. “В началото се бяха отдръпнали от всички. Не излизаха от вкъщи, не комуникираха. Едва напоследък ги виждам по улицата, спират се, разговарят. Но болката им е голяма”, обяснява Куртев.

По думите му в селото няма нито един човек, който да каже лоша дума за Стоянка и Илия. Майката на сержанта продължава да се ползва с репутация на добър икономист. Съпругът ѝ въртял бизнес с безалкохолни напитки на едро. “Много сериозни хора, чак сега малко се посъвзеха”, допълва кметът.

За прокуратурата случаят отдавна е изяснен и досъдебното производство е прекратено.

Причината Георги Тепавичаров да натисне спусъка е в невъзможността му да погасява месечни вноски от 3000 лева към банките. Преди да пристъпи към фаталното решение, той е имал 4 неплатени вноски в размер на 12 000 лева.  

Предстоял е опис на имуществото му и запор на неговата заплата. Семейството изтеглило непосилния кредит, за да развива хотелиерски бизнес в Чепеларе. Николина взела заем от 200 хил. лева срещу ипотека на 3-етажна семейна къща в родопското градче, която превърнала в хотел. Освен нея собственици на сградата били майка ѝ Албена Царева и техни братовчеди. Николина използвала част от парите, за да изкупи дела на сестра си и да направи подобрение в стаите.

Георги пък имал три кредита за общо 35 хил. лева. Известно време съпрузите успявали да погасяват месечните вноски с помощта на приходите от хотела и частната работа на военния по монтаж на алуминиева дограма. Точно

тогава ги ударила

кризата и

изпаднали в

невъзможност

да плащат

Независимо от финансовите трудности семейството не се лишавало от почивки в чужбина. Година преди трагедията ходили на луксозен турски курорт. Няколко месеца по-късно обаче изпаднали в тотална невъзможност да обслужват заемите си. По същото време Николина не работела, тъй като напуснала магазина в партера на блока, където била продавачка. Възнамерявала да наеме друго помещение и там да открие свой за кухненско обзавеждане, но плановете ѝ се провалили.

Военната заплата на Георги не стигала доникъде. Хотелът в Чепеларе не вървял, поръчките на сержанта за дограма намалели. Тепавичарови започнали да влизат от борч в борч.

В същото време роднините не знаели за финансовите притеснения на военния. Георги мълчал и не давал вид, че има тревоги. Колегите му в Граф Игнатиево също не се досещали, че нещо го мъчи.

“Ако беше споделил с близките си, сигурно щяха да намерят начин да им помогнат и да се избегне кървавата баня”, смятат военните от авиобазата.

Според разследващите

Георги предварително

е обмислил фаталното

решение

Той приписал безвъзмездно на брат си Костадин новата си дачия, която бил купил на лизинг и вече изплатил. Обяснил му, че ще си взема друга. Костадин придобил дяловете на Георги от два парцела в Нареченски бани, но въпреки това не заподозрял нищо лошо в желанието на брат си да му прехвърли собственост.

Той е знаел за заемите на Тепавичарови, давал им е и пари назаем. Родителите им обаче не са били наясно с огромната задлъжнялост на Георги.

“Отчаяние и липса на перспектива са накарали сержанта да вземе фаталното решение”, е заключението на послесмъртната психолого-психиатрична експертиза на стрелеца.

Според психиатъра д-р Райна Цветкова Георги е убил съпругата си и децата им от милост и обич. Смятал е, че така ги спасява от мъките, на които ще бъдат обречени. Когато разбрал, че не може да им осигури добър живот, изпаднал в тежък срив. Взел оръжието и сложил край на живота им, а след това и на своя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда