Македонски епископ стана Почетен доктор на Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/7141880 www.24chasa.bg
Митрополит Наум с ректора на ВТУ проф.Христо Бонджолов СНИМКА: Дима Максимова

Струмишкият митрополит проф. Наум Илиевски е новият Почетен доктор на Великотърновския университет. Известният духовник е основният радетел на идеята Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската. Той получи високото отличие за неговия принос за развитието на българо-македонските отношения и за утвърждаването на духовните, културните и академичните връзки с Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Македонският епископ облече ритуалната тога, а ректорът проф. Христо Бонджолов му връчи инсигниите на Доктор Хонорис кауза.

"В православния свят трябва да си помагаме и е голяма помощ от Българската църква, че ни подкрепя. Винаги един църковен проблем не е само на една църква. Когато един страда, всички останали страдат", сподели митрополит Наум.

Той е роден на 13 декември 1961 г. в Скопие, а през май 1987 година се замонашва в Атон, в манастира Григориат. На 15 август 1995 г. е ръкоположен за монах, а на 27 август същата година е обявен за епископ на Охридската архиепископия, след това става митрополит на Струмишка епархия.

Завършил е Правния факултет на Скопския университет "Св.св. Кирил и Методий", както и асоциирания със същия университет Теологически факултет на Македонската православна църква. Има магистърска степен по клинична психология от Международния славянски университет в Св. Николе. От 2010 г. е доцент в Педагогическия факултет на Битолския университет "Св. Климент Охридски", а през 2018 г. е избран за извънреден професор на Международния славянски университет "Гаврило Романович Державин". Автор е на 14 книги. По негова инициатива от 2000 г. се издава православно периодично списание. По идея на митрополит Наум е изработен моделът на официалната уеб страница на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Удостояването с високото звание бе по повод 55-та годишнина от основаването на университета във Велико Търново. Митрополит Наум разказа, че ръководител на неговия докторски труд е бил първият декан на Богословския факултет на ВТУ покойният проф. Тотю Коев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.