Македонски епископ стана Почетен доктор на Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/7141880 www.24chasa.bg
Митрополит Наум с ректора на ВТУ проф.Христо Бонджолов СНИМКА: Дима Максимова

Струмишкият митрополит проф. Наум Илиевски е новият Почетен доктор на Великотърновския университет. Известният духовник е основният радетел на идеята Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската. Той получи високото отличие за неговия принос за развитието на българо-македонските отношения и за утвърждаването на духовните, културните и академичните връзки с Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Македонският епископ облече ритуалната тога, а ректорът проф. Христо Бонджолов му връчи инсигниите на Доктор Хонорис кауза.

"В православния свят трябва да си помагаме и е голяма помощ от Българската църква, че ни подкрепя. Винаги един църковен проблем не е само на една църква. Когато един страда, всички останали страдат", сподели митрополит Наум.

Той е роден на 13 декември 1961 г. в Скопие, а през май 1987 година се замонашва в Атон, в манастира Григориат. На 15 август 1995 г. е ръкоположен за монах, а на 27 август същата година е обявен за епископ на Охридската архиепископия, след това става митрополит на Струмишка епархия.

Завършил е Правния факултет на Скопския университет "Св.св. Кирил и Методий", както и асоциирания със същия университет Теологически факултет на Македонската православна църква. Има магистърска степен по клинична психология от Международния славянски университет в Св. Николе. От 2010 г. е доцент в Педагогическия факултет на Битолския университет "Св. Климент Охридски", а през 2018 г. е избран за извънреден професор на Международния славянски университет "Гаврило Романович Державин". Автор е на 14 книги. По негова инициатива от 2000 г. се издава православно периодично списание. По идея на митрополит Наум е изработен моделът на официалната уеб страница на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Удостояването с високото звание бе по повод 55-та годишнина от основаването на университета във Велико Търново. Митрополит Наум разказа, че ръководител на неговия докторски труд е бил първият декан на Богословския факултет на ВТУ покойният проф. Тотю Коев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са